Yacht > Články > Závody >

Pod vlajkou Atlantic Rallye for Cruisers

04.03.2019 |
Závody

Po 16 letech jsem se vrátil na start Atlantic Rallye for Cruisers (ARC) na ostrov Gran Canaria, tentokrát jako skipper. Moc jsem vzpomínal na Jardu Havelku a na svou první plavbu na jeho HEBE III na druhou stranu velké louže.

Na start ARCu 2018 jsem se přihlásil již rok předem, a pak hned začal kvapík. Připravit loď a sehnat posádku. Beneteau Oceanis 41 EMILY za sebou měla 5 let v charteru v Chorvatsku a posádku jsem chtěl složit z přátel z Čech. Zpočátku se to zdálo velmi jednoduché. Skoro jsem si mohl vybírat, ale během roku se množily rezignace na místo v posádce. Nakonec jsme zbyli tři. Já, syn Rosťa a Petr. Tři není moc, dle pravidel ARCu je to OK, ale reálně se mi to zdálo málo.
Začal jsem hledat další lidi a zkusil OCEANCREWLINK.com. A ono to funguje. Od konce července dostávám řadu žádostí od více či méně zkušených jachtařů s mnoha verzemi očekávání. Špatně nastavená očekávání jsou vždy základem zklamání, a tak jsem všem odpovídal pravdu. Postupně jsem odmítl asi 20 nabídek. Nakonec jsem si vybral několik favoritů a s těmi jsem se chtěl osobně setkat. Vlastně mě na tento nápad přivedl Angličan Omer, narozen v Haifě, důstojník izraelské armády, který řekl, že před cestou přes Atlantik by rád viděl mě i loď, a poté se rozhodne. A paradoxně s ním jsem se sešel až jako s posledním. Vodítkem pro mě bylo, že neváhal přiletět na jednodenní výlet z Londýna do Palerma, kde jsem kotvil. Viděl jsem fajn člověka, rozvážného, zkušeného a rozhodného. Stal se šestým členem posádky. To už jsem měl neformálně na palubě 28letého Švéda Niclase, který plul kolem Göteborgu a doplul na 9m plachetnici do Skotska, a Joea z Německa, který jezdí na Baltu a Jadranu, přes Atlantik plul již o rok dříve a uchvátila jej atmosféra ARCu (stejně jako mě). I pro ně byla cesta na den do Prahy hračkou.
Tou dobou jsem již byl na cestě na start závodu. Nakonec se jako nejsložitější ukázala moje plavba z Mallorky do Malagy. Pluli jsem jen ve dvou...

Více o Atlantic Rallye for Cruisers se dočtete v březnovém čísle časopisu Yacht.

Text a foto František Voldán

Zveřejněno v Yachtu 3/2019



PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI