Yacht > Články > Závody >

Májová regata 2019

10.07.2019 | Autor: Honza Králík | Foto: Tomáš Lisý
Závody

Na přelomu dubna a května se v Chorvatsku konal už 19. ročník Májové regaty. Pořadatel regaty, MORIS design Yacht Club, vyprodal už před Vánocemi celou flotilu Salon 38. Ty se letos přestěhovaly z Kremiku k novému majiteli do Pirovace, kde prošly částečným refitem. A za loděmi se logicky přesunula i základna regaty. K devíti Salonám se přidalo šest lodí do třídy ORC.

Májovka si hlavně v posledních letech upevňuje skvělou pověst, zejména díky kombinaci profesionální organizace, atraktivnímu formátu samotného závodu a za zmínku stojí i velmi příznivá cena v porovnání s většinou českých regat. K tomu navíc posádky na bedně čeká spousta hodnotných cen, včetně 1000 Eur na charter od Yacht Clubu Praha pro vítěze. 

To nejdůležitější pro jachting je ale počasí a i letos provázelo regatu velké štěstí. Týdny před Májovkou i po ní byly v Chorvatsku ve znamení deště, silné bory i juga, ani v přístavech nebylo bezpečno. Jako zázrakem se ale nad Májovkou vyjasnilo a panovaly skvělé podmínky, ve kterých se během 4 závodních dnů odjelo 5 offshore navigačních rozjížděk, včetně jedné dlouhé noční etapy. I letos bylo možné sledovat závod online díky vylepšenému SeeSea.

Startovalo se v prostoru mezi Vrgadou a městečkem Murter s dojezdem na Žut. Druhý den, opět v ideálním větru, vedla trasa nejprve na jižní cíp Pašmanu a následně kanálem levobokem kolem Pašmanu a Ugljanu s checkpointem před průlivem mezi oběma ostrovy. Ten už některé posádky projížděly po setmění. Právě noční etapa je tradiční součástí Májovky a je příjemným zpestřením pro zkušené posádky i pro začátečníky, samozřejmě se zkušeným a odpovědným vedením. Někteří skippeři mohou nočku na Májovce využít třeba k otestování posádky před náročnějšími regatami a nočními přeplavbami. Ve středu ráno a dopoledne dojely všechny posádky do Sali, kde je čekal zasloužený odpočinek a volno před posledním závodním dnem.

Po poslední, čtvrteční navigačce směrem k Murteru čekala na zájemce legendární česká plachetnice La Grace, která kotvila v zátoce před Pirovacem. Pepa Dvorský ochotně přivítal a provedl po lodi kohokoli, kdo měl zájem o prohlídku.

Ve čtvrtek večer následovala po slavnostním vyhlášení v maríně společná večeře a probírání všech jachtařských zážitků. Ve třídě one design zvítězil Marek Rýdl a jeho Victoria Sailing Team, v ORC Prague Weekends Lukáše Tatka na Grand Soleil 50.

Májovka i letos potvrdila že je jistotou při volbě regaty pro začátečníky i pro zkušené závodníky. Už teď se pracuje na jubilejním 20. ročníku 2020, na který pořadatelé chystají několik překvapení. Prvním z nich, které už můžeme prozradit, je 10 nových lodí Elan E4, na kterých se příští Májovka pojede. K nim bude k dispozici i zavedená flotila Salon 38 a samozřejmě otevřená třída ORC, organizátoři tak očekávají účast přes 20 lodí. Termín je 25. 4. – 2. 5. 2020.

www.majovaregata.cz



PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI