Yacht > Články > Závody >

Májová regata |18. ročník

04.06.2018 |
Závody

V Chorvatsku se na přelomu dubna a května konal už 18. ročník Májové regaty. 15 posádek se ve dvou třídách utkalo o hodnotné ceny a samozřejmě i o zlatého jelena.

Letošní Májovka potvrdila, že začátek května je pro jachting na Jadranu naprosto ideální. Od převzetí lodí v Kremiku provázelo regatu slunečné počasí, teploty kolem 25 stupňů i vítr na trénink. V oblíbené One design třídě závodilo 12 osvědčených lodí Salona 38, další tři posádky závodily v ORC, největší lodí byla Grand Soleil 50.

Startovalo se v pondělí 30. dubna u Kremiku a první navigační etapa vedla k checkpointu u ostrůvku Malta mezi Drveniky, pak dál levobokem kolem Šolty za Splitska vrata do cíle v zátoce před Milnou. Po projetí checkpointu musela z druhé rozjížďky odstoupit ALTERNA Libora Dostála kvůli prasklému zadnímu stěhu. Ten se ale podařilo provizorně opravit, takže po přenocování v Milně už bylo startovní pole zase kompletní. Oproti minulému roku se kvůli počasí jelo od Splitskych vrat v příznivém větru kolem Hvaru levobokem.

První lodě byly u checkpointu u Sćedra před západem slunce, aby pokračovaly v noční etapě dál mezi Hvarem a Korčulou až k Sučuraji a do cíle u Jelsy.

Noční etapa je tradiční součástí Májovky a nemohla tedy chybět ani letos. Ledlenser, jeden z partnerů regaty, vybavil všechny posádky kvalitní baterkou s červeným světlem pro bezpečné noční svícení bez negativního vlivu na noční vidění. Třetí den byl ve znamení dojezdu noční etapy, kterou v "dramatickém" finiši téměř v bezvětří vyhrála posádka CCB SAILING TEAM. Za odpočinkem se lodě vydaly do Stariho Gradu.

Čtvrtý a poslední den závodu přinesl divokou předpověď s bórou, 40uzlovým jugem i bezvětřím. Počasí i předpověď se neustále měnily, a proto byl start přesunut do bezpečí za Splitska vrata, kde se odjela poslední rozjížďka vnitřkem kolem Šolty k Maltě u Drveniků. Odtud lodě pluly v sílícím větru do Kremiku na slavnostní vyhlášení a zaslouženou večeři. A dojely právě včas před jedinou průtrží za celý týden. Celý závod bylo možné sledovat online díky SeeSea, nyní je na webu k dispozici kompletní replay.

Májovou regatu založil před 18 lety vášnivý jachtař Jirka "Jelen" Jelínek, poslední 4 roky ji pořádá MORIS design Radomíra Klofáče, který letos závodil s vlastní posádkou. Májovka za poslední roky udělala velký skok kupředu v organizaci závodu, servisu pro účastníky nebo v cenách pro vítěze, které jsou na české poměry opravdu velkorysé, nejen díky hlavnímu partnerovi BMW Auto Kopecký. Matěj Novák, který po svém dědečkovi "Jelenovi" převzal Yacht Club Praha, věnoval vítězům obou kategorií po 1 000 eurech na pronájem lodi z flotily Yacht Clubu Praha a jednu loď, Bavarii 46, poskytl organizačnímu týmu.

Vítězná posádka třídy One design CCB SAILING TEAM si kromě trofeje odnesla nepromokavé vaky Gill a kapitán Marek Rýdl nasadil hodinky Gill od Sailing Centra. A jako absolutní vítěz (podle přepočtu ORC) už tradičně i zlatého jelena in memoriam Jirky Jelínka. Na druhé příčce se v Salonách umístil Honza Dvořák a RODODENDRON, na třetím místě skončil Tomáš Novotný a KEEP SAILING. V ORC zvítězil Václav Bejček na Bavarii 42 Match, o bod za ním skončil Lukáš Tatek a PRAGUE WEEKENDS na Grand Soleil 50 a na třetím místě Zdeněk Vaněk a BRAUNI na Grand Soleil 39. Všechny posádky na bedně si odnesly ceny od partnerů regaty - multitooly Leatherman, čelovky a svítilny Ledlenser nebo předplatné časopisu YACHT. Všechny posádky také při registraci dostaly několik porcí Adventure Menu. Vítěz soutěže o nejelegantnějšího jachtaře si odnesl poukázku na tričko z butiku Marina Yachting. O oblečení pro organizační tým se postaral Tom Tailor a o ozvučení regaty Rstore a Bose. Pořadatelé se letos rozhodli podpořit organizaci Sea Shepherd. Společně s českou pobočkou připravili kodex pro jachtaře nebo soutěž o tričko Sea Shepherd.

Letošní Májovku provázela dobrá nálada, jachting v duchu fair play a bez protestů, krásné počasí a příznivý vítr. A stejný plán je i na příští rok, kdy možná přibude nová zajímavá flotila pro One design...

Text Marek Bylnický

Foto Tomáš Lisý

www.majovaregata.cz

Zveřejněno v 6/Yacht



PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI