Yacht > Články > Technika >

Mapování se sonarem |Sdílíme data s ostatními

26.02.2019 |
Technika

Zajímavým a naprosto netradičním kartografickým počinem americké společnosti Humminbird je webová platforma AutoChart LiveShare, umožňující bezplatně sdílet mapová a sonarová data s ostatními uživateli. Tento zcela jedinečný krok, vstřícný k uživatelům sonarů této značky, může v široké komunitě rybářů, sportovních potápěčů, zájemců o rekreační plavbu a další outdoorové aktivity prohloubit zážitky z pohybu na vodě.

Datové mapové úložiště poskytuje příležitost vytvářet mapy jakýchkoliv vodních ploch a sdílet je zdarma s ostatními. Nyní už záleží jen a jen na uživatelích, zda zvednou hozenou rukavici a využijí příležitost rozšířit využitelnost svých sonarů. Řada příspěvků na mapovém serveru nedlouho po spuštění však napovídá, že by to mohla být služba velmi žádaná.
V minulém čísle časopisu jsme se seznámili s možnostmi mapování pomocí sonaru Humminbird. Nyní si prakticky ukážeme, jak zacházet s daty a jak je můžeme sdílet.
Platforma AutoChart LiveShare umožňuje uživatelům nahrávat sonarová data pořízená prostřednictvím AutoChart Live do datového úložiště a poskytnout je zdarma jiným uživatelům, editovat uložená data a zpřesňovat je, vylepšovat stávající data jiných uživatelů a stahovat zdarma aktualizovaná data nejen svoje, ale i data jiných uživatelů.
Pro tuto činnost potřebujete pouze speciální mapovou paměťovou kartu AutoChart Zero Line Map (velikosti SD, nebo microSD, podle modelu sonaru), na níž budete přenášet data z počítače do sonaru, ze sonaru do počítače, případně mezi dvěma či více kompatibilními sonary Humminbird.
Pro možnost stahování dat si vytvořte účet na webové stránce mapové platformy AutoChart LiveShare: https://chartselect.humminbird.com. Zde stačí zadat svůj mail a heslo, pod kterým se budete i v budoucnu přihlašovat.
Před instalací nových map doporučujeme provést aktualizaci firmware sonaru (ovládacího programu) na nejnovější verzi a provést zálohy mapových podkladů, které jste si pořídili sami - to pro případ ne-úspěšného stažení a kolize dat, nebo pro případ, že se vám stažená data nebudou líbit a budete se chtít vrátit ke svým zdrojům. Zálohování dat vás také ochrání před zklamáním z jejich ztráty v případě neočekávaného technického problému se sonarem nebo při náhodném smazání dat vlastní vinou, nevhodnou manipulací či technickou závadou na paměťové kartě.
Webové prostředí sdíleného datového úložiště AutoChart LiveShare nabízí tři základní okna: ChartSelect pro přímý výběr profesionálně mapovaných vodních ploch, které lze zakoupit on-line, dále AutoChart LiveShare pro bezplatné sdílení uživatelsky pořízených map a jejich zpřesnění, a MyData, které zajišťuje přehledné zpracování vlastních příspěvků přihlášeného uživatele...

O sdílení map mezi uživateli sonaru Humminbird se dočtete více na stránkách březnového časopisu Yacht.

Zveřejněno v Yachtu 3/2019


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI