Yacht > Články > Plavby a revíry >

SLAPY |Rekreační dálnice vodních cest

07.06.2019 |
Plavby a revíry

 V České Republice není jiná vodní cesta ani vodní nádrž, která by se těšila takové oblibě a zároveň vzbuzovala takové protikladné vášně, jako jsou Slapy. Sbírka emotivních dopisů odpůrců a podporovatelů rekreační plavby, která je založena v archivech příslušných úřadů, by vydala na samostatnou publikaci, jež by jistě posloužila k sociologickým výzkumům o stavu tolerance v české společnosti.

 Abychom mohli s největší možnou mírou objektivity nahlédnout do fenoménu s názvem Slapy, je nutné podívat se do historie plavby. Od nepaměti se v oblasti, kde se dnes nachází mohutné vzdutí Vltavy, vinula řeka hlubokým údolím, kde plavce prověřovaly takové zapeklitosti jako "Bučilské proudy" nebo skalisko zvané"Svině" uprostřed řeky pod Županovicemi, mělčiny pod Cholínem zvané "Na struhadlech", peřeje pod Kobylníky či kameny přezdívané "Lišky" u Živohoště. Těžkou službu plavců zakončily opěvované Svatojánské proudy. Plavba tu patřila k životu s absolutní samozřejmostí.To vše změnila stavba komplexního vodního díla vltavské kaskády, která vytvořila překážku plavbě trvající do dnešní doby. Nastalý úpadek nákladní vodní dopravy byl vystřídán plavbou rekreační, se kterou bylo ostatně počítáno již při plánování celého projektu. Jedním z účelů vodního díla byla od počátku také rekreace. Okolí se začalo neúprosně měnit od zemědělských usedlostí a osad prvních trampů k rekreačním objektům. Vznikala zde také zázemí pro různé státem povolené organizace, jako byly Socialistický svaz mládeže, armáda, odborové svazy a další. Oblast vodního díla se tak stala výkladní skříní individuální i kolektivní socialistické rekreace pro vyvolené.

Další informace o vodní nádrži Slapy se dočtete v červnovém vydání časopisu Yacht. 

Text: Mgr. Klára Němcová, ředitelka Státní plavební správy

Foto: archiv Yacht


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI