Yacht > Články > Lodě > Plachetnice >

75 let loděnice HALLBERD-RASSY

15.04.2019 |
Plachetnice

HISTORIE ÚSPĚCHU, KTERÝ ZMĚNIL TVÁŘ NÁMOŘNÍHO JACHTINGU

Jen málo firem se může chlubit takovou reputací a uznáním jako švédská loděnice Hallberg-Rassy. Její cruisery se vyznačují skvělými plavebními vlastnostmi, skýtají posádkám vysokou míru bezpečnosti a pohodlí a přesvědčují špičkovým řemeslným zpracováním. Jen málokdo však ví, že firma Hallbers-Rassy se zapsala do historie námořního jachtingu inovacemi, které změnily jeho tvář. 

Kořeny firmy Hallberg-Rassy sahají až do roku 1943, kdy Harry Hallberg (1914-1997) založil v srdci švédského archipelagu malou loďařskou dílnu. Založil ji bez společníka a loděnice se dostala ke svému dvouslovnému názvu až mnohem později. Její zakladatel započal svou loďařskou kariéru jako čtrnáctiletý učeň, kdy se jachty stavěly ze dřeva. Stavěly se tak i po druhé světové válce a Harry Hallberg jako samostatný loďař zaznamenal první úspěchy se stavbou dřevěných kýlových plachtenic třídy Folkboat a Kungskryssaren. 

Více informací se o této zajímavé loděnici dočtete v dubnovém vydáním časopisu Yacht. 

text: František Novotný

Foto: Magnus Rassy a archiv firmy Hallberg-Rassy

www.hallberg-rassy.com


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI