Yacht > Články > Lodě > Motorové lodě >

Nord Star 32 Patrol |Finský pracant

26.02.2019 |
Motorové lodě, Testy, Lodě
Testy

Hledáte robustní, spolehlivou loď, která je zároveň pohodlná? Nord Star 32 by mohl být to pravé. Dýchá z něj moderní, strohý skandinávský design. Se dvěma ložnicemi se hodí i na dlouhé plavby.

Nord Star 32 patří do řady Patrol, která na první pohled připomíná spíš čluny pro celníky nebo policii. Zdání ale klame. Loď je až překvapivě pohodlná. Má vysoké boky a hranatou nástavbu, která na přídi pokračuje krátkou vyvýšeninou. Nástavba se dá celá obejít. Paluba je pokryta teakem. Většinu lodě obkružuje zábradlí. Je přerušené jen na přídi a na bocích, v místech, kde vedou z nástavby dveře. Záďová koupací plošina už je dnes samozřejmostí. Na střeše kajuty najdeme vedle výrazných antén radaru a vysílačky i čtyři dopředu svítící světlomety. V trupu nejsou okna, až na jeden malý průzor na každém boku přibližně v polovině délky lodi.
Nejdůležitější místo na každé lodi je kormidelní stanoviště. Na Nord Staru 32 je v hlavní kajutě na pravoboku. Kormidelník má k dispozici komfortní křeslo. Loď může řídit buď ergonomickým volantem, nebo joystickem. Po pravé ruce má páku plynu a vysílačku. Zbývající prvky ovládá levačkou. Před sebou vidí hlavní displej. Je - jak jinak - dotykový. V základním menu, které připomíná grafické rozhraní běžného počítače nebo telefonu, má každá funkce lodi svoji vlastní aplikaci s ikonkou, například motor, navigace nebo radar.

Uvnitř nástavby

Mapa se v navigaci dá prohlížet jak v klasickém dvojrozměrném, tak v trojrozměrném zobrazení. Jednotlivé aplikace lze na displeji spouštět současně v samostatných oknech. Pokud jde o výhled, jen těžko byste si mohli přát lepší. Mrtvé úhly samozřejmě existují. Nástavba je prosklená, ale místy musí být sloupky. Je jich však minimum. Napravo od kormidelnického křesla se dají otevřít posuvné dveře na palubu. Nalevo od křesla je vstup do podpalubí, umístěný v ose lodi. Ještě víc nalevo je pak pohodlná dvoj- až trojsedačka a další dveře.
V zadní části salonu se na levoboku můžete posadit na polstrovanou pohovku ve tvaru písmene "L". Stojí před ní trojúhelníkový stolek. Na opačné straně se nacházejí skříňky a televizní obrazovka. Na palubu se ze salonu dá vyjít ještě jedněmi dveřmi na zádi. Pokud to uděláme, můžeme se posadit na další pohovce ve tvaru "L". Výrobce ji umístil zase na levobok. Uvnitř sedačky je skladovací prostor, před ní stojí další stolek. Napravo od sedačky se pak dá projít dvířky v zábradlí na koupací plošinu. Za záďovou sedačkou se zábradlí rozšiřuje do přihrádky na fendry. Vejde se jich do ní šest.

Podpalubí

V podpalubí najdeme dvě ložnice, kuchyni a koupelnu s toaletou. Do kuchyně se vstupuje už zmíněným průchodem vedle kormidelního stanoviště. Je vybavena dřezem, sporákem, ledničkou a spoustou poliček. Zatímco kuchyň zabírá levobok, na pravobok situoval výrobce koupelnu s toaletou a sprchou. Pokud se vrátíme zpátky do kuchyně, můžeme projít do příďové kajuty. Její strop je relativně vysoký, poněvadž ho tvoří příďové pokračování nástavby. Je v něm několik oken, která přivádí do kajuty světlo a vzduch. Uvnitř kajuty stojí dvojlůžko. Vešla se i šatní skříň, a dokonce i jedno křeslo.
Do zadní kajuty se vstupuje odklopením části sedačky ve tvaru písmene "L" v hlavní nástavbě. Dominuje jí velké lůžko, na kterém se mohou vyspat dva nebo tři lidé. V případě tří spáčů leží jeden rovnoběžně s osou lodě a dva vedle sebe kolmo k ní. Oficiální počet lůžek je tedy pět. Přes den by počet lidí na lodi neměl překročit dvanáct.
Výrobce nabízí množství motorů. Loď může pohánět buď jeden, nebo dva, ve všech případech se počítá s dieselem. Nejvyšší (celkový) doporučený výkon motorů je 590 kW (791 HP). Maximální rychlost je pak 45 uzlů, cestovní mezi 20 až 30. Shrnuto: jestli sháníte motorovou loď okolo jedenácti metrů s bohatým vybavením, schopnou celoročního provozu, Nord Star 32 Patrol by mohl být pro vás.

Text Radek John
Foto Nord Star

Zveřejněno v Yachtu 3/2019


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI