Yacht > Články > Lodě > Motorové lodě >

Expedice Gayle Force

14.08.2019 |
Motorové lodě

Motorové superjachty si většina lidí představuje, jak se plaví někde v Karibiku, případně jiné oblasti, kde můžete strávit celý den v kraťasech. To ale není případ devětadvacetimetrové lodě GAYLE FORCE. Její majitelé s ní podnikli výpravu do polárních vod. Jejich výprava navíc stále pokračuje. GAYLE FORCE vyplula 20. listopadu 2018 z Panama City na Floridě. V polovině května kotvila u ostrova Robinsona Crusoe, odkud měla v plánu pokračovat na Galapágy a Kokosové ostrovy. Loď není úplně nová. Poprvé byla spuštěna na vodu už v roce 2003.Ještě pod jménem PATRIOT ji postavila holandská loděnice Bloemsma & Van Breemen podle plánů konstrukční kanceláře Vripack. Předčasem ji koupili manželé Wayne a Gayle Lauferovia rozhodli se na ní vyrazit na pořádnou výpravu.

Jako kapitána si vybrali zkušeného námořníka Scotta Whittakera, který strávil na moři třicet let života. Před výpravou bylo potřeba loď přestavět. Designérské studio Vripack u přestavby asistovalo. GAYLE FORCE vystřídala od svého spuštění na vodu několik majitelů. Jak už to bývá, každý z nich udělal na lodi nějaké úpravy. Pro dlouhou výpravu vedoucí přes polární moře se však většina z nich nehodila. Příď nesla moc velkou zátěž. V loděnici se po konzultaci s Vripackem podařilo loď odlehčit o jedenáct tun.

Jedna z nejdůležitějších úprav byla výměna třiadvacetimilimetrového kotevního řetězu za šestnáctimilimetrový, který byl na lodi původně. "Také jsme přestavěli jeden ze salonů pro posádku na třetí kajutu pro hosty," popsal Scott Whittaker. Loď dostala i nové stabilizátory, jež fungují, i když stojí na kotvě.

Více informací o expedici Gayle Force se dočtete v aktuálním vydání letního dvojčísla časopisu Yacht

Text: Radek John

Foto: Vripack


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI