Yacht > Články > Lodě >

Lodě na vzestupu |boot 2019

31.01.2019 |
Lodě

Jisté je, že letošní boot měl pohodovou atmosféru a počty představených novinek dávají jasný signál, že se výrobcům lodí daří. Zrychluje se proces vývoje lodí a i ty největší loděnice stíhají představit několik nových modelů ročně. A právě výstaviště v německém Düsseldorfu je svědkem mnoha z nich.
Není v našich silách strávit zde celých devět dní, a tak se soustředíme na to nejdůležitější z hlediska našeho i evropského trhu a na to, co nám výrobci během prvních dní představili.
Uspořádání hal a rozdělení jednotlivých typů lodí či služeb se pořadatelé snaží zachovávat bez změn, což je dobře. Plachetnice jsou tradičně v halách 15 až 17, o místo se dělí jen v hale 17 s loděmi určenými pro pomalejší plavbu především po vnitrozemských vodních plochách.
Trendem je zvětšování lodí a mezi největší patřily Oyster 675 a Swan 65, který zde měl světovou premiéru. Nárůst výstavní plochy zaznamenávají i vícetrupé lodě. Kromě všech obvyklých značek, jako je Jeanneau, Beneteau, nebo Hanse, nechyběla ani loděnice Bavaria Yachtbau, která se vrátila na scénu po období nejistoty.
Dovolená na lodi a u vody, to bylo téma hal 14 a 13. A nejen to, prezentovaly se zde i destinace dobře přizpůsobené pro vodní sporty. Své místo tady měly i lodě pro kanoistiku a paddleboarding či rybaření. Je také znát, že roste nabídka v oblasti investování do lodí určených k pronájmu.
Haly 12 až 10 byly zcela zaplněné příslušenstvím, oblečením a další technikou, která s jachtingem souvisí. Je vidět, že přes růst internetových obchodů zůstávají osobní kontakt a ukázky zboží nezastupitelné.
Motorové čluny tvoří největší segment, a tak není divu, že zabírají největší plochu. Na bootu jsou to konkrétně haly 10, 9, 5 a 4. Zde také vystavovali dva zástupci našeho lodního průmyslu. V hale 9 to byla firma Marine s nabídkou vlastních hliníkových lodí a v hale 4 firma JetSurf, která se před pár lety postarala o vznik zcela nového odvětví.
Tradičním potápěčským centrem je hala 3, která sdružuje celou potápěčskou komunitu spolu s předními výrobci, jako jsou Aqualung, Suunto, Cressi, Garmin nebo Mares. Nejnovější výrobky je možné testovat v potápěčské věži a bazénu přímo v hale. Windsurfing je také odvětví, které má svoji halu. Je to ta nejnovější číslo 8 s umělou vlnou 1,5 m vysokou a 9 metrů širokou, na které diváci mohli sledovat začátečníky i profesionály.
Nejluxusnější exponáty výstavy, motorové jachty, jsou jako obvykle vystaveny v hale 6. Letošní boot nebyl rekordní co do velikosti největšího exponátu, nicméně šířkou nabídky musel uspokojit každého. Loděnice jako Absolute, Ferretti Group, Galeon, Cranchi, Monte Carlo Yacht, Prestige, Princess nebo Sunseeker měly nádherné expozice.

Text Daniel Guryča

Foto Daniel Guryča a Constanze Tillmann/Messe Düsseldorf

Zveřejněno v Yachtu 2/2019


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI