Yacht > Články > Lidé >

S Davidem Křížkem |O jachtařském oblečení

25.04.2018 |
Lidé

Davida Křížka jsme zastihli v chorvatském Zadaru při tréninku juniorů na lodích třídy 29er. Teploměr ukazuje 0 °C. Ideální podmínky pro rozhovor na téma, jak se dobře obléct na loď.

Davide, když se řekne oblečení na loď, co to pro tebe znamená? V čem jezdíš ty?

Dělám jachting celoročně a jezdím na různých typech lodí. Proto je pro mě kvalitní oblečení nesmírně důležité. Za svoji jachtařskou kariéru jsem vyzkoušel celou řadu značek a modelů a nadělal v oblékání spoustu chyb. Posledních 6 let jezdím ve značce Magic Marine, která naprosto splňuje mé náročné požadavky a skýtá oblečení na všechny typy jachtingu i koučování. 

Jezdíš na závodních lodích, vidíš reálný rozdíl mezi oblečením pro profesionálního jachtaře a příležitostného jachtaře, který si půjčí loď třeba jen jednou za rok?

Upřímně řečeno, žádný zásadní rozdíl nevidím. Jachtař by měl vybírat kvalitní oblečení pro daný účel. Nemusí to být nutně to nejdražší. Jen prostě nedělat kompromisy. Oblečení pak mnohem déle vydrží a na 100 % splní svůj účel. A to je cíl. Potom je jedno, zda jste amatér nebo profesionál.

Koupím dražší oblečení na oceán a na moři v Chorvatsku mě pak nic nemůže zaskočit, nebo ne?

Při své druhé plavbě přes oceán jsem se dopustil fatální chyby a vybral oblečení pro příbřežní jachting. Pro světový rekord na šestimetrovém nafukovacím katamaranu to ale skutečně nebyla dobrá volba. Chyba nebyla v kvalitě oblečení, ale v mém výběru. Nebylo to prostě pro tento účel. Při přípravě na Minitransat jsem také dlouho trpěl a vyzkoušel spoustu kalhot, než jsem objednal tu nejvyšší řadu. Nicméně bundu jsem měl z té nižší řady, abych si zajistil dostatečnou pohyblivost. To je problém řady jachtařů, kteří se věnují jachtingu jen příležitostně. Někteří to podcení a pak trpí, a jiní naopak koupí to nejdražší a trpí taky, protože se nemohou pohnout. Je třeba vhodně volit oblečení do daných podmínek a příliš nevybočovat od doporučení výrobce. 

Nestačí mi normální funkční oblečení pro outdoor?

Jak se ukázalo, tak nestačí. Spolupracoval jsem s několika výrobci outdoorového oblečení, ale klasická membrána není určena na mořské podmínky. Sůl v ní nadělá velkou paseku, a i to nejkvalitnější oblečení začne brzo propouštět vodu. Rozhodně je lepší věřit osvědčeným námořním značkám.

Oblečení na okruhové závody?

Strašně nerad nosím suchý oblek, protože mi snižuje pohyblivost. Naštěstí přišly na svět nové rychleschnoucí a velmi teplé materiály, a tak mohu i ve velké zimě jezdit v neoprenu. V nejtvrdších podmínkách používám Magic Marine Ace 4/3 mm, který navíc dobře ochrání holeně. Při příznivějších teplotách pak používám Impact PRO od téže značky. Má navíc zabudovaný páteřák a další ochranné prvky. Ten kombinuji s Impact PRO Shirt, případně Impact PRO Hydrophobic. Když je parné léto, tak mám nejraději Ultimate 1,5 mm. Důvodů, proč používat Magic Marine, je celá řada, ale když pomineme materiály a další věci, pak odlišnost od konkurence je také v tom, že všechny pánské neopreny mají poklopec. Ten, kdo se někdy oblékl do jachtařského, ví, o čem mluvím. Dalším důvodem může být trapéz. Pro Racing je dělaný jako sedák, čímž vám nedrtí rozkrok. To považuji pro všechny jachtaře za velmi pádný argument.

 

Oblečení na kajutové plachetnice?

Používám kalhoty Magic Marine Element Salopette. Oproti klasickým Trousers lépe chrání před stříkající vodou, pokud jedete jen v tričku. Navíc lépe roznáší tlak na trapézy a jsou tedy pohodlnější. Z bund mám nejraději Element Jacket, nebo ještě lépe Element
Lightweight Jacket. Záleží na podmínkách a nutné pohyblivosti. Na nohy si beru boty Lizard Spin, které se dají perfektně nastavit na každou nohu a zajistí jistou chůzi po palubě. Stejně jako tenisky Lizard Regatta. Když jsou tvrdé podmínky, tak využívám i teplé a vodotěsné ponožky Lizard.

Chyby v oblékání?

Zásadní chybou je špatné vrstvení. Jsem teď v roli trenéra v chorvatském Zadaru a denní teplota nepřesahuje 1°C. I tak nosím klasické námořní oblečení řady Element, které je použitelné po celý rok. Na těle mám ale Bipoly, které, když se zpotím, odvede vodu od těla. To absorbuje prodyšný Overall fleece, který zadržuje teplo. Pak mám jednu nepromokavou fleecovou vrstvu s gore-texem, která není chráněna proti oděru, a tak je tenčí a neomezuje pohyblivost. Nakonec přijde již zmiňovaná sada Element. S přibývající teplotou mohu redukovat vrstvy a vystačím si s tím celý rok. Chybou řady jachtařů je, že si koupí super drahé oceánské oblečení, ale pak si stěžují na menší pohyblivost a bez adekvátního vrstvení je jim stejně zima. Nebo použijí outdoorové vybavení na hory a to jim již druhý den protéká a je pak zničené i pro hory. Stejně tak je chybou používání neoprenů na kanoistiku nebo windsurfing. To jsou zcela odlišné sporty. Pro jachting potřebujete pohyblivost všech končetin, vyztužené sedací partie a důraz na to, aby vám neprochladl hrudník. Velkou chybu vidím také ve výběru rukavic. Ty s krátkými prsty bych zakázal vyrábět. Už jsem viděl tolik rukou se sedřenou kůží, že se divím, že se to ještě dělá.

Jaké jsou současné trendy?

Moderní oblečení umožňuje díky skvělým materiálům větší pohyblivost při vyšší tepelné izolaci, ale zároveň dbá také na bezpečnost a komfort. Dříve měl neopren minimálně 5 mm, ale když za něj zatekla voda, byla v něm stejně zima. Dnes nové neopreny perfektně obepínají tělo a díky moderním materiálům jsou mnohem tenčí. Navíc jsou v nich někdy zabudovány bezpečnostní prvky, které po nárazu ztvrdnou a zajistí ochranu jednotlivých partií. Především pak páteře nebo míst velkých tepen, holení apod. Vše zároveň velmi dobře schne a chrání před UV zářením. Jsem ale přesvědčen, že ty největší změny nás teprve čekají. Je to otázka jen pár let.

To vypadá, jako že by každý jachtař měl mít plný šatník
jenom oblečení na loď?

Já mám pochopitelně několik tašek oblečení na jednotlivé druhy jachtingu, od ledního přes okruhový, extrémní až po ten námořní. Postupně věci ale obměňuji a zjistil jsem, že s příchodem nových materiálů se můj jachtařský šatník výrazně redukuje. Na námořní jachting stačí pár kvalitních věcí, neoprenů také ubylo a už nemusím mít jeden na trénink a další na závod. Navíc vše mnohem déle vydrží. Jachtařskou tašku jsem tedy podstatně zredukoval, ale zase přibyla helma a chrániče.

 

Text a foto: KWS

Zveřejněno v Yachtu 4/2018.


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI