Yacht > Články > Historie >

175 let |Joshuy Slocuma

31.01.2019 |
Historie

Vydat se sám na lodi kolem zeměkoule chce zvláštní povahu. Není divu, že první, kdo tenhle výlet uskutečnil, byl svéráz, jakého potkáte jen málokdy. Jmenoval se Joshua Slocum. Dvacátého února uplynou od jeho narození bez pětadvaceti let dvě století.

Když Slocumova šalupa SPRAY zakotvila po cestě kolem světa v Newportu, americké noviny přešly jeho návrat bez povšimnutí. Psal se totiž 27. červen 1898. Stránky deníků plnila válka Spojených států se Španělskem. O Slocumově výkonu se svět dozvěděl, až když boje o dva měsíce později utichly. Na podrobnosti si ovšem čtenářstvo muselo počkat ještě rok a půl, než Slocum napsal o svém dobrodružství knihu. Jmenovala se Sám na lodi kolem světa. Byl to bestseler. Kdekdo na ni pěl chválu. Arthur Ransome napsal, že kluci, kterým se nelíbí, zasluhují utopit. Málokdo ví, že to byla už třetí kniha, kterou Slocum napsal. V roce 1890 vydal záznam o plavbě z Ria de Janeira do Bostonu na vlastnoručně postavené jedenáctimetrové lodi LIBERDADE. Podnikl ji se svou ženou a dvěma syny. Ještě méně známá je jeho druhá kratičká knížka z roku 1894. Vylíčil v ní strastiplnou přeplavbu podivného válečného plavidla DESTROYER z USA do Brazílie. I kdyby však Slocum neuskutečnil ani jedno z těchto tří dobrodružství, jeho život by pořád stál za zmínku.

Kuchyňské fiasko

Slocum se narodil 20. února 1844 v malé vesničce Mount Hanley na pobřeží Nového Skotska. Jeho předkové byli britští kvakeři. Do Kanady se odstěhovali kvůli nesouhlasu s osamostatněním USA. Za věrnost dostali od britské koruny v Novém Skotsku kousek země. Ještě Slocumův otec se psal Slocombe. Jeho syn si pravopis jména změnil. Když bylo malému Joshuovi osm let, rodina se odstěhovala na ostrov Brier, kde jeho dědeček sloužil jako strážce majáku. Slocumův otec ovšem neměl s mořem moc společného. Leda snad to, že jako švec šil námořníkům boty.

Joshuu přitahovaly místo verpánku a dratve lodě. Několikrát se pokusil utéct z domova na moře. Ve čtrnácti se mu to podařilo. Dostal se na rybářský škuner. Jeho první zaměstnání na lodi...

Více o tomto zajímavém muži a jeho životě se dočtete v únorovém čísle časopisu Yacht. 

Zveřejněno v Yachtu 2/2019

Text Radek John
Foto archiv


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI