Yacht > Články > Aktuality >

Úspěšná premiéra |MOLO Jestřábí na Lipně

27.12.2023 |
Aktuality

Kotvení lodí se stává v posledních letech nedostatkovým „zbožím“. Počet míst pro lodě je zkrátka omezený a najít místo na některé z našich přehrad je stále obtížnější. Jedním z nových projektů, které stojí určitě za pozornost, je nová marina MOLO Jestřábí v Černé v Pošumaví. Místo zde najdou jak stálí klienti, tak hosté, kteří přijeli na Lipno na dovolenou nebo jen hledají zázemí na jednu noc. V marině MOLO Jestřábí je čeká komfort a zázemí v srdci šumavské přírody.

Přístav

Moderní přístav Molo Jestřábí v Černé v Pošumaví nabízí celkem čtyřiadvacet stání pro lodě do délky deset metrů s ponorem do tří metrů. Každé stání má k dispozici elektropřípojku a možnost doplnění pitné vody. Pro komfortní nastupování a obsluhu lodi slouží vyvazovací lávky. Vlastní těleso mola má robustní a stabilní betonovou konstrukci. Součástí poskytovaného servisu je i doplnění paliva prostřednictvím mobilní čerpací stanice, občerstvení a prodej lodních doplňků, jako jsou lana i základní kování přímo v kapitanátu přístaviště.

Korzo

MOLO Jestřábí je na rozdíl od ostatních kotvišť volně přístupné veřejnosti během stanovených otevíracích hodin. Naprostým fenoménem tohoto přístavu je pak velmi neotřelý způsob řešení ochrany lodí v kotvišti za nepřízně počasí. Ve vodách lipenské přehrady tak projektant navrhl solitérní ostrov z vyskládaného kamene vzdálený sto metrů od břehu s korunou širokou tři a půl metru, který je dlouhý přes šedesát metrů.  Přemostění mezi břehem a ostrovem umožňují dvě kyvné lávky a plovoucí prvky. Na ostrově byly zbudovány také vyhlídkové terasy a kapitanát s nabídkou občerstvení. Laická veřejnost díky tomuto počinu získala možnost sledovat závody, případně trénink jachtařů a surfařů doslova jako na dlani. Marina je zároveň navržena zcela bezbariérově. Břehová část je vyvýšena do úrovně maximálního vzdutí hladiny v 726 metrech nad mořem a zakončena zpevněnou plochou. Ta slouží nejen jako prostor pro pohodlnou manipulaci, vykládku i nakládku lodí přímo z přívěsů nebo aut, ale i jako spolehlivá platforma pro těžkou techniku, jako je například mobilní jeřáb pro skládání a nakládání větších lodí. V neposlední řadě slouží také pro potřeby integrovaného záchranného systému.

Celý článek najdete ve vydání YACHT 12/2023 - 1/2024, které je možné zakoupit ZDE.


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena