Yacht > Články > Závody >

ARKEA ULTIM CHALLENGE |Francouzská záležitost

05.04.2024 |
Závody

Závod trimaranů kolem světa se začal v myslích pořadatelů rodit již v roce 2006. Do skutečného startu letos v lednu tak uteklo osmnáct let. To vyžaduje hodně trpělivosti. Během té doby se formovaly podmínky,  které budou zajímavé jak pro závodníky, tak firmy, bez nichž by se závod nemohl uskutečnit.

Došlo například k jasnému omezení rozměrů trimaranů, a to na maximální délku dvaatřicet metrů a šířku třiadvacet metrů. Vznikla tak třída Ultim. V roce 2006 si asi přípravný výbor nepředstavoval, že půjde o trimarany na foilech. Nicméně jak je vidět, myšlenka se ujala a letos v lednu odstartovalo šest trimaranů do prvního ročníku. Zajímavostí v pravidlech je, že závodníci jedou sólo, nepřetržitě však využívají podporu svých týmů, se kterými jsou ve spojení. Pokud dojde k nějaké poruše, může závodník přistát a přijmout pomoc, na trať se ale nesmí vydat dříve než za čtyřiadvacet hodin. Díky tomu dokončilo závod pět  trimaranů ze šesti. Různé škody utrpěly všechny lodě, Armel Le Cléac'h musel stavět dokonce dvakrát. Pořadatelé očekávali, že čas vítěze bude někde mezi čtyřiceti a padesáti dny. Vítěz tento čas přetáhl jen o devatenáct hodin.

Tento článek najdete ve vydání YACHT 4/2024, které je možné zakoupit ZDE.



PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena