Yacht > Články > Technika >

Lowrance |HDS 9 Carbon

27.11.2017 |
Technika

Na vodu jsme šli nejen se zástupcem dovozce z firmy Bohemia-marine, ale také s kolegou z předního rybářského časopisu, a tak jsem na to nebyl sám. Podle údajů výrobce současná modelová řada HDS Carbon vyniká full HD displejem s lepším rozlišením obrazovky, je vybavena rychlejším dvoujádrovým procesorem a systém je díky tomu rychlejší, vynikající je i odezva ovládání a odezva sonaru. Přístroj je schopen častěji aktualizovat vysílané signály sonaru, tím získávat přesnější a podrobnější údaje a také je zobrazovat a ukládat.

 

Mapy se dodávají na SD kartě a oficiálně se pro ČR prodávají jen od firmy C-Map. Cena mapy je 4200Kč, ale bohužel jsou na nich jen dolní toky Labe a Vltavy a chybí všechny důležité přehrady. Existuje ale komunita uživatelů, kteří si mapy díky funkcím přístroje vytvářejí sami a mapy dávají k dispozici ostatním uživatelům na internetu. Na tvorbě a zpřesňování podkladů se tak může podílet každý majitel během svých plaveb. A jak se mapy zpřesňují? Stačí nahrávat vrstevnicový záznam na kartu v přístroji. Data se přesunou do prohlížeče, kde se vygeneruje mapa a při zpětném přehrání do přístroje funguje vrstevnicová mapa.

Moderní přístroje mají obrovskou spoustu funkcí, kterou někteří z majitelů nevyužijí nikdy, řada funkcí je ale velmi praktická a užitečná. Propojení probíhá přes standardní rozhraní NMEA 2000 a je možné připojit kromě standardní sondy echolotu i údaje z motoru, autopilot, radar, elektromotor a 3D sondu. V poslední době je také oblíbené využití kamer. Dají se připojit podvodní kamery nebo další dvě kamery rozmístěné na lodi tak, aby měl kapitán možnost sledovat pohyb na palubě či za lodí. Cena testovaného modelu s devítipalcovým displejem je aktuálně 98 000Kč včetně standardní a 3D sondy. Tato modelová řada se dodává ve velikostech 7, 9, 12 a 16 palců v cenách od 73 do 210 000Kč.

 

Podstatnou funkcí je možnost aktualizací. Není k tomu potřeba žádné instalace programů v počítači a složité programování. Aktualizace probíhají přes webový prohlížeč na stránkách výrobce a zvládne je i amatér. Je k tomu jen zapotřebí SD karta, která se z počítače vloží zpět do přístroje. Další možností je aktualizace přes wi-fi. Stačí dát přístroj k dosahu wi-fi a přístroj si najde a nainstaluje aktualizace sám.

 

Ale zpět na vodu. U testované verze se dá během plavby volit potřebné zobrazení. Obrazovku lze také rozdělovat a volit to, co je pro mne v danou chvíli nejdůležitější. U devítipalcové verze můžu obrazovku rozdělit až na čtyři části. Navíc je možné „zrcadlit“ obrazovku na další obvyklá mobilní zařízení vybavená wi-fi, a to jak se systémem Android, tak iOS. V kajutě tak na mobilním telefonu nebo tabletu můžu sledovat podstatná data o plavbě.

 

Podstatné je na lodi i hospodaření s elektrickou energií. Přístroj je napájen 12 V s odběrem 1,5 Ah, skutečná spotřeba ale závisí na využití procesoru. Navíc se musí počítat s tím, že 3D sonda má samostatné napájení.

 

Asi není nutné představovat jednotlivé funkce, které jsou běžné i u jiných přístrojů. Díky plnému HD rozlišení je vše dobře čitelné i v případě, že na přístroj svítí slunce, snadná a intuitivní je i volba mezi jednotlivými funkcemi. Zůstaneme ale u 3D sondy a zobrazení. To velmi dobře pomáhá zobrazovat profil dna ve vztahu k trupu lodě a umožňuje nahlédnout pod hladinu i těm, kteří nemají oko vycvičené pro doposud běžné zobrazovací metody. Díky dvoujádrovému procesoru je navíc možné obraz natáčet tak, aby byl jasně pochopitelný a zobrazení bylo pro kapitána či posádku přehledné.

 

Text Daniel Guryča

Foto autor a Lowrance

Zveřejněno v Yachtu 11/2017. 


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI