Yacht > Články > Plavby a revíry >

Charter versus vlastní loď

21.12.2016 | Autor: Text Daniel Guryča, Foto Jeanneau a Jana Ježková
Plavby a revíry

Je cena za pronájem vysoká nebo nízká? Je výhodnější táhnout do Chorvatska vlastní loď nebo se vyplatí si podobnou loď půjčit na místě? Pokusili jsme se najít odpovědi na tyto otázky. 

Jako základ jsme vzali cenu pronájmu lodě Jeanneau Cap Camarat 6,5 metru se závěsným motorem o výkonu 150 koní. Flotila těchto lodí kotví u mola Exclusive Yachts v Sukošanu v D-marině. 

Vlastní loď

Začneme tím příjemnějším. Na vlastní lodi víte, co kde máte uložené, umíte ji ovládat a znáte dobře její možnosti. I když i tady pozor. Loď se bude na slané vodě chovat trochu jinak. Jakmile ale začneme počítat, je to již něco jiného.

Jako základ jsme vzali týden pronájmu lodě v Sukošanu versus dovoz lodě do Sukošanu z Prahy, aby bylo možné porovnat výslednou cenu.

Pronajatá loď

Tady mám pole působnosti otevřené. Loď si nemusím pronajímat na celou dobu pobytu, i když týdenní pronájem vyjde v přepočtu na den levněji. Pokud ale fouká tři dny vítr tak, že není možné vyplout, nebo prší, vypadá cena za denní pronájem hned jinak. Pronajatá loď se může také chovat poněkud jinak, než jsem zvyklý, u lodí této kategorie by však neměl být problém rychle se vše naučit.

Doklady potřebné k zapůjčení lodě 

Průkaz velitele námořního rekreačního plavidla, občanský průkaz a platební karta, se kterou bude hrazena částka na pronájem lodě a také kauce pro případ poškození lodě. 

Závěr je poměrně jasný. Náklady na palivo jsme zcela vypustili, budou stejné. Půjčení lodě se tedy vyplatí v případě, že se chystám do Chorvatska na týden či jen na prodloužený víkend, nebo pokud moje rodina není právě nadšená z toho, že bude i při delším pobytu jezdit každý den bez ohledu na počasí. Jestliže ovšem strávím na vodě 15 a více dní, vyplatí se vzít si na moře vlastní loď. Roli hraje i kotvení u mého bydlení v Chorvatsku. Jak jeho cena, tak kvalita, a vzdálenost kotviště od hotelu či apartmánu.

Zveřejněno v Dovolené na lodi 2017.


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI