Aby Vám chutnalo na lodi

21.07.2017 |
Plavby a revíry

Tzatziky a malé rybičky ve víně

Kdo by na moři nechtěl okusit vlastnoručně ulovenou rybu, nebo aspoň čerstvou koupenou přímo od rybářů? Jenže ty největší a nejlepší ryby mívají rybáři obvykle brzy ráno, ale kdo si na dovolené rád nepospí, že? Proto se nám často stávalo, že na nás zbyly již  „jen“ malé ryby s přisouzenou nálepkou „na polévku“. Ovšem i s nimi se dají vykouzlit velmi nenáročné a chutné pokrmy, jak si ostatně ukážeme v tomto receptu.

Malé rybičky ve víně

Pro šestičlennou posádku


12 menších ryb
2 velká rajčata
1 červená cibule
1 citron
snítka hladkolisté petržele
4 dl suchého bílého vína
olivový olej
sůl, chilli

Ryby vykucháme, pokud již nejsou vykuchané. Cibuli a česnek oloupeme a následně nakrájíme všechny ingredience na větší kousky. Listy petržele otrháme a nakrájíme nadrobno. Ryby omyjeme, osolíme a posypeme chilli – jak zevnitř, tak zvenku. Do bříška jim vložíme kousek citronu, cibule, česneku a petržele. Dáme je do zapékací mísy a obložíme rajčaty. Vydatně podlijeme olivovým olejem, přilijeme zhruba dvě sklenky suchého bílého vína, přidáme ještě sklenku vody a můžeme péct. Ryby jsou hotové během 20 minut. Doporučujeme podávat jen s čerstvým chlebem a tzatziky.

Tzatziky

Pro šestičlennou posádku

500 g řeckého 10% jogurtu
1 velká okurka nebo 3 menší
3 stroužky česneku
olivový olej
3 snítky kopru
citron
sůl, pepř

Okurku oloupeme tzv. na zebru tak, že vždy jeden pruh oloupeme a druhý necháme. Následně okurku rozkrojíme na polovinu. Lžičkou vydlabeme dužinu (nevyhazujeme, můžeme použít na drink). Okurku do tzatziků nikdy nestrouháme, ale vždy krájíme nadrobno! Nastrouhaná okurka totiž pouští moc vody a tzatziky pak ztrácejí chuť. Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Nakrájíme si množství kopru dle chuti, my dáváme zhruba tři snítky. Jogurt a všechny nakrájené ingredience přemístíme do mísy. Promícháme, zalijeme olivovým olejem, opepříme, osolíme a dochutíme šťávou z citronu. Tzatziky jsou nejlepší druhý den, kdy jsou správně uleželé.

Tip: Když přidáte vydlabanou okurkovou dužinu do vody s plátky citronu, vznikne velmi osvěžující a chutný nealko drink. Komu se nelíbí nealko varianta, voda se dá snadno vyměnit za tonic a přidat gin.

 

Dobrou chuť přeje ALTUMARE!

www.altumare.cz

 

Zveřejněno v Yachtu 7-8/2017.


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht, WINE & Degustation, Exclusive, Caravan.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI