Yacht > Články > Plavby a revíry >

25. FINNBOAT FLOATING SHOW |JAK SE PLUJE VE FINSKU?

17.07.2018 |
Plavby a revíry

Odpověď na otázku v titulku je jednoduchá. Ve Finsku se pluje skvěle. Na loď není potřeba žádný průkaz vůdce malého plavidla ani řidičák, lodě tam mohou řídit i dorostenci a každý ví, že je důležité dodržovat obecně platná pravidla slušného chování.

V místech, kde to má své důvody, jsou potom značky, které jsou dostatečně výmluvné, aby je pochopil každý. Může se jezdit téměř všude, a tak není divu, že je ve Finsku největší počet lodí na jednoho obyvatele na světě. Podobně je to i se saunami, kterých jsou zde údajně 2 miliony na 5 milionů obyvatel!

Ve Finsku je navíc velmi rozvinutý a dobře organizovaný lodní průmysl. Na trhu spolu jednotliví výrobci sice soupeří, pro šíření pojmu "vyrobeno ve Finsku" však dokážou velmi efektivně spolupracovat. Lodě vystavují na evropských výstavách většinou ve společném stánku a také organizují testování nových modelů pro lodní časopisy z celého světa.

Časopis YACHT nechyběl ani letos, takže můžeme přinést jako ochutnávku pár informací a fotografií před tím, než představíme jednotlivé loděnice a jejich nejzajímavější lodě podrobněji. Ve Finsku je letos nezvykle teplo podobně jako u nás, a tak akci navíc přálo počasí. Celé tři dny, kdy jsme byli na vodě, bylo okolo 20 stupňů, což je vzhledem k zeměpisné šířce vyloženě letní počasí. Za tři dny jsme měli příležitost uplout téměř 200 námořních mil a nutno podotknout, že převážně velmi svižně. Většina loděnic totiž disponuje loděmi s maximální rychlostí atakující 40 uzlů (kajutové lodě Targa, Sargo či Nord Star) a 50 uzlů (Husky R8, hned několik modelů Buster...)

Kvalita něco stojí
Z více než čtyřicítky lodí se o žádné nedá říct, že by byla vyrobena špatně, nebo že by šlo najít závažné chyby. Konstrukce je pochopitelně poplatná místu vzniku, a proto je daleko větší důraz kladen na kvalitu, životnost či správnou funkci a design může být z našeho pohledu někdy neobvyklý nebo zbytečně industriální. Spolehlivost, životnost a funkčnost jsou prostě na prvním místě. Ve Finsku se rozhodně nebojuje o zákazníky nízkou cenou.

Není to jen business, je to osobní
Jaký důraz kladou na prezentaci svých nových modelů majitelé a nejvyšší manažeři loděnic, ukazuje i to, že byli osobně přítomni na lodích během testů a svoje lodě představovali. Zápal pro věc je pak určitě jedním z předpokladů úspěchu na náročném severském trhu. S jednotlivými loděnicemi a jejich nabídkou vás budeme postupně seznamovat právě na tomto místě.

Text a foto Daniel Guryča

Zveřejněno v Yacht 7-8/2018


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI