Yacht > Články > Lodě > Testy >

Zodiac PRO Open 550 |Nejen pro trenéry

12.04.2018 |
Testy
Testy

Zodiac PRO Open 550 jsem během loňského roku měla možnost testovat hned několikrát. Kromě klasického testu v Praze na Vltavě jsem na něm strávila i několik víkendů při závodech Optimistů, na které ho zapůjčila firma Marine. Tento člun se totiž výborně hodí pro trenéry i rozhodčí jachtařských závodů, ale lze za ním i tahat lyžaře, rybařit z něj nebo ho využít pro výlety na dovolené. Tento osvědčený model dostal před dvěma lety nový šedo-černý design, ale zachoval si všechny vlastnosti, které z něj dělají po dlouhou dobu velmi oblíbenou loď. Jeho hluboký "V" trup s lehkostí řeže vlny a přispívá tak k optimálnímu výkonu. Sklápěcí středová konzola řízení s výškově nastavitelnou sedačkou pro dva ukrývá 83l palivovou nádrž a vyjímatelný úložný box.

Její plochá horní část umožňuje instalaci celé řady navigačních nástrojů a snižuje celkovou výšku člunu, což se hodí při ukládání do garáže. Válce na testované lodi byly vyrobeny z materiálu Strongan, možný je ale i Hypalon Neoprene, trup je laminátový. V základní výbavě nechybí ani navigační světla či čtyři držáky rybářských prutů. Testovaný model měl navíc opalovací lehátko na přídi, koupací žebřík na zádi a pylon na tahání vodního lyžaře. Na zádi jsou další sedačky pro tři dospělé. Sedět se dá ale i na bocích lodi, po celém jejich obvodu vede lano, za které se můžete bezpečně držet. Tento člun totiž uveze až 11 lidí. Na zvýšené laminátové přídi najdeme rolnu, schránku a držák na kotvu i nerezové vazáky. Z další nadstandardní výbavy je k dispozici piknikový stůl, bimini či persenik. Člun byl osazen motorem Evinrude 115 HP, s nímž podává velmi dobré výkony. Hluboký kokpit s vysokými boky zajišťuje, že voda na větších vlnách a při rychlé jízdě nestříká dovnitř. Kokpit je samovylévací a podlaha je opatřena protiskluzovou vrstvou.

Zodiac Pro Open 550 se jako trenérský člun rozhodně osvědčil, spokojeni s ním byli i členové závodní komise, kteří ho měli možnost využívat. Je to robustní, rychlý a bezpečný člun, který bez problémů zvládne pobřežní plavbu v tvrdších podmínkách a silném větru.

Text Eva Skořepová

Foto autorka a Kajetán Tvrdík

Zveřejněno v Yachtu 4/2018.


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI