Yacht > Články > Lodě > Testy >

SOUROZENCI |SE SPORTOVNÍM VZHLEDEM

17.07.2018 |
Testy
Testy

BENETEAU GRAN TURISMO 50 HARDTOP A SPORTFLY 

Dvojice cruiserů z řady GT je zatím na vrcholu této modelové řady. Obě lodě byly veřejnosti poprvé představeny na podzim roku 2017. Využili jsme příležitost podrobit ve Španělsku verzi Sportfly krátkému redakčnímu testu.

Hlavním charakteristickým rysem je možnost spojit venkovní a vnitřní obytný prostor v jeden celek. Lodě je možné objednat ve dvou- nebo tříkajutové verzi, u obou modelů je k dispozici garáž na pomocný člun s délkou do 2,9 metru. A kde je tedy rozdíl? Prakticky jen v umístění flybridge u verze Sportfly. To nejdůležitější ale není na první pohled vidět. Gran Turismo 50 je totiž první lodí z této řady, která je vybavena novým palubním informačním systémem. Na vývoji a designu lodě se podíleli rovným dílem Beneteau a studia Nuvolari & Lenard a Andreani Design. Trup s označením AirStep®2 je navržen ve spolupráci s dodavatelem motorů Volvo pro pohonnou jednotku a systém řízení Volvo Penta IPS 600. Tím, že se dodavatel motorů podílel přímo na vývoji trupu, jsou jízdní vlastnosti i spotřeba paliva takřka optimální.

Obytný prostor lze otevřít pomocí trojdílných dveří, které se zasunou zcela doprava. U verze Hardtop je navíc otevírací střecha a u obou modelů se dají otevřít i boční okna, což zajišťuje vynikající větrání. Ve verzi Sportfly je k dispozici druhé řízení, horní paluba s krásným výhledem a variabilní prostor jak na sezení, tak na opalování či odpočinek. Výhodou je velká garáž a zadní badeplato. Do garáže se vejde například malý Williams s jet motorem. Badeplato unese až 350 kg a může být vybaveno hydraulickým spouštěcím systémem.

Beneteau myslí především na majitele. Pro jejich pohodlí byl na lodi této velikosti poprvé použit chytrý informační systém, který dělá pobyt na lodi pro majitele i celou posádku jednodušší a pohodlnější. Jeho vývojbyl inspirován podobným systémem z automobilového průmyslu. Prostředí tohoto systému je uživatelsky příjemné a rozhraní je intuitivní tak, aby je mohl používat opravdu každý. Snadno je tak z jednoho místa možné kontrolovat všechny důležité údaje, ovládat několikazónovou klimatizaci, osvětlení, audio i video systém či sledovat údaje o plavbě na obrazovce tabletu nebo na palubní desce.

U Gran Turismo 50 je v interiéru použito ořechové dřevo, které je sladěno s polstrovaným obložením a lakovanými detaily. Kuchyňská deska, jež se nachází v podpalubí, je vyrobena z oblíbeného a trvanlivého materiálu Corian. Na lodi je i venkovní kuchyně v kokpitu a gril nad badeplatem. A jaké jsou osobní dojmy z plavby na modelu Sportfly? Na palubu se vchází přes badeplato po pravé straně. Vlevo je vstup na boční palubu. Proti vstupu jsou schody na flybridge, což je skvělé pro pohyb i komunikaci posádky po lodi například při přistávání. Od horního řízení je krásně vidět až na hranu badeplata. Nelíbil se mi držák na televizi, který působí poněkud nepatřičně, fajn je ale venkovní dřez s úložným prostorem, kam je možné instalovat další lednici. Na lodi samozřejmě nechybí klimatizace.

Zajímavým prvkem je boční prosklení kajuty ve dvou velkých pruzích.

Loď není primárně určena na dlouhé cestování, důraz je kladen na to, aby se i větší společnost cítila na palubě komfortně například při kotvení v zátoce. Na nový informační systém se dá zvyknout hned, především snadný přístup k navigaci a údajům o plavbě je důležitý, ostatní funkce kolem klimatizace či osvětlení za tak důležité nepovažuji, ale majitel si na tento komfort určitě rychle zvykne. Za drobnou nevýhodu považuji, že nemůže sedět více lidí uvnitř ve směru jízdy. To je ale dáno celkovým charakterem lodě. Ocenil jsem podlahu v salonu i v kokpitu v jedné rovině. V podpalubí se nachází obrovská majitelská kajuta, v přídi kajuta pro hosty s variantou uspořádání postelí vedle sebe nebo odděleně a ve tříkajutové verzi ještě jedna kajuta pro hosty.

Text Marek Bylnický
Foto Beneteau

Zveřejněno v Yacht 7-8/2018

 

 


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI