Yacht > Články > Lodě > Testy >

Korunní Princ |Prestige 620

08.07.2014 | Autor: Text Daniel Guryča Foto autor a Jeanneau
Testy
Testy

Dokud nebyla na světě nová Prestige 750, tak motorové jachty s označením začínajícím šestkou byly ve výrobním programu tím největším, nejhonosnějším a nejluxusnějším, co továrna Jeanneau ve své divizi Prestige Yachts nabízela.

Přestože tomu tak již díky nové sedmsetpadesátce není, neztratila Prestige 620 nic z kvality. Naopak jsou vidět zkušenosti z předešlých modelů a několika tisíc vyrobených a prodaných kusů této nejluxusnější modelové řady.

Přes hydraulicky ovládanou a dostatečně dimenzovanou lávku na levé straně trupu vstupujeme pohodlně na palubu. Jako je tomu u celé modelové řady Prestige, je i zde zadní paluba z větší části krytá převisem střechy. Míjíme pohodlné venkovní sezení a odsouváme robustní nerezový rám třídílných posuvných dveří. Vstupujeme do salonu, který je dobře odvětrán také bočními okny po obou stranách a kde je hned za dveřmi po levé straně kuchyně do tvaru „L“ a barový pult, který odděluje pracovní prostor. Směrem dopředu je pohodlné sezení, něco mezi klubovou sedací soupravou a jídelnou. Tento vyvýšený prostor plní obě funkce více než dobře. I při sezení z něj je výborně vidět ven, navíc navazuje na pracoviště kapitána. Příjemný dojem dotváří provedení interiéru v kombinaci umělé kůže a dýhovaného obkladu. Čalounění je navíc obšité kontrastní nití. U tohoto detailu se dobře ukazuje, jak kvalitní je řemeslné zpracování. Kapitánské křeslo využívá všechny možnosti seřízení a je vidět, že konstruktéři počítali s tím, že majitel bude s touto lodí hodně jezdit a pro pohodlí kapitána udělá maximum. Nebo si bude kormidlovat sám.

Středem vedle pracoviště kapitána se vchází do obytné části. Majitelská kajuta je situována do středu lodě, velká kajuta pro hosty je v přídi a menší kajuta pro další hosty či děti po levé straně. Každá kajuta má svoji koupelnu s toaletou, ta nejmenší může sloužit zároveň jako denní toaleta pro hosty, kteří nejsou na lodi ubytováni. Všechny kajuty mají kromě klimatizace i možnost přirozeného větrání otevíracím oknem. V majitelské kajutě se kromě toaletního stolku našlo místo také pro pohodlnou pohovku. Zpracování i použité materiály jsou na velmi vysoké úrovni stejně jako využití prostoru. Tady je ale možná jádro problému, který se v menší či větší míře opakuje u mnoha lodí. Snahou o maximální využití prostoru vznikají schody i na místech, kde nejsou úplně nezbytné. Možná by méně prostoru v jedné rovině znamenalo více pohodlí a komfortu. Nebylo by pak nutné do sprchy jít o jeden schod výše a na toaletu o jeden schod níže. Poslední kajutou na lodi je prostor pro ubytování posádky. Ten má nenápadný přístup ze zadního průchodu na koupací plošinu a posádka má k dispozici kromě dvou oddělených lůžek i toaletu a sprchu.
Přední paluba disponuje kromě opalovacího lehátka i pohodlnou sedačkou, horní paluba pak skvělý dojem z Prestige 620 jen podtrhuje. Řízení je situováno do středu lodě a zadní část dvojsedačky tvoří malou otevřenou kuchyňskou linku s dřezem a elektrickým grilem. V přední části kapitánského můstku je další obrovské opalovací lehátko, v zadní části rohový stůl se sedačkou. Tato část bude v praktickém provozu zakryta bimini, které na testované lodi chybělo. Opět si ale musím povzdechnout, i na horní palubě je totiž takový malý nenápadný schod.

Testovaná loď byla vybavena dvěma motory Volvo 900 a systémem pohonu IPS, který umožňuje intuitivní a snadné manévrování pomocí joysticku. V motorovém prostoru se nachází i generátor, akumulátory, klimatizace a další technologické zařízení, jehož popis by vydal na samostatné a pěkně dlouhé pojednání. Omezíme se na to, že většina komponentů je dobře přístupných pro kontrolu i servisní zásahy. Celý prostor působí organicky a čistě.

Za kormidlem
Řízení motorové jachty Prestige 620 je překvapivě snadné. Je to dáno dobře odvedenou prací konstruktérů i zvolenou technologií pohonu. Pro ovládání motorů slouží elektronické řazení i řízení, které natáčí v malém úhlu náhony IPS. Není potřeba kormidlo a řízení je přesné a citlivé, je snadné loď držet v přímém směru i při pomalé plavbě. Hodnoty, které jsme naměřili, jsou uvedeny v tabulce. Manévrování v přístavu nebo u bójí je až nebezpečně jednoduché. Je ale stále potřeba počítat s velkou hmotností lodě, a tak doporučuji nezapomínat i přes vyspělou techniku na základní návyky při ovládání lodě. Při posunu do strany systému IPS ještě pomáhá přední hydraulický stranový pohon.
Prestige 620 je povedená a solidně udělaná jachta. Její majitel bude mít jistotu servisního zázemí kdekoliv ve Středomoří, které svým dojezdem i kvalitou stavby bohatě obsáhne.


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena