Yacht > Články > Lodě > Testy >

Čistokrevný daycruiser Flipper 640 DC

02.10.2015 | Autor: Text Anna Martinková, Foto Eva Skořepová
Testy, Lodě, Motorové lodě
Testy

Příjemnou tečkou za letošním létem bylo srpnové setkání profesionálů v lodním průmyslu i příznivců vodních sportů na Slapech. Pro redakci YACHTU znamenalo také příležitost otestovat motorové čluny v akci. Mezi jinými nejen pro krásné letní dny stvořený Flipper 640 DC.

Navzdory kompaktním rozměrům (délka 6,25 m, a šířka 2,46 m) je Flipper 640 čistokrevným daycruiserem, který v sobě spojuje sportovního ducha s ideálními podmínkami pro požitkáře, pro něž je hlavním cílem plavby ničím nerušená relaxace. Sportovní kvality tohoto člunu naznačuje nejen otevřený kokpit, ostře řezané „véčko“ trupu, nízká hmotnost (1 050 kg) a možnost doplnění výbavy o tyč pro vodní lyžování, ale především výkon, který nám na testované lodi nabídnul čtyřválcový motor poháněný 150 koňmi Mercury Verado. Výsledek? S tříčlennou posádkou a plnými tanky na vodu a palivo předvedl Flip-per své limity až na hranici 38 uzlů při maximu 5 800 otáček za minutu. Kompaktní „balení“ člunu zajistilo perfektní obratnost při manévrování a schopnost otočit se na pětníku. Zkrátka příjemné výchozí podmínky pro ty, kteří se chtějí na vodě jak se patří vyřádit. 

Variabilní kokpit

Flipperu 640 DC ovšem sluší i poklidnější tempo, které se při 3 500 otáčkách za minutu, kdy se loď dostává do skluzu, pohybuje okolo 20 uzlů. A právě v tomto plavebním modu si posádka pravděpodobně nejvíce užije možnosti, které jí zázemí člunu nabízí. Jeho hlavní předností je obrovská variabilita kokpitu s velkoryse dimenzovaným sezením na zádi, které lze rozložit na jedno velké opalovací lůžko, vybavit rozkládacím stolem s držáky na nápoje pro větší společnost a doplnit malým skrytým kuchyňským koutem s plynovým vařičem a ledničkou. Výhodou jsou také úložné prostory v sedačkách a podlaze, do nichž je možné uklidit vše potřebné od lan přes fendry až po sportovní vybavení. Ke kompletní pohodě stačí už jen příď zasvěcená opalování, na niž se vstupuje přes dělené přední sklo. 

Hodina ergonomie

Řídicí centrum je střiženo podle pravidel ergonomie, takže zde nechybí pohodlné otočné křeslo pro kapitána, jehož sedák lze nastavit pro jízdu vestoje i vsedě, a přehledně uspořádaná přístrojová deska s palubními doplňky SmartCraft (ovládání trimování motoru, trimovacích klapek, osvětlení, stěračů, ukazatel rychlosti a otáček). Vedle kapitána může mít své místo i spolujezdec, pro nějž je zde připravena sedačka s pohyblivou opěrkou zad, kterou lze složit do roviny se sezením v kokpitu a rozšířit tak jeho kapacitu pro hosty. 

Když se výlet protáhne

Ačkoli je Flipper 640 DC stvořený především pro kratší plavby, variabilitu jeho využití potvrzuje i uzavřená kajuta s dvěma nouzovými lůžky a toaletou. Vzhledem k tomu, že jsou součástí vybavení Flipperu i tanky na odpadní a pitnou vodu a díky bimini lze celý prostor kokpitu uzavřít, může si posádka výlet bez obav protáhnout a strávit na lodi pohodlně noc.


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI