Yacht > Články > Lodě > Plachetnice >

ŠKUNERY JSOU NESMRTELNÉ |Přestavba škuneru ATHOS

21.12.2023 |
Plachetnice

Dvoustěžňový škuner ATHOS s aluminiovým trupem postavila v roce 2010 nizozemská loděnice Holland Jachtbouw. S výtlakem tři sta sedmdesát tun a plochou plachet tisíc devět set metrů čtverečních se stal největší plachetní jachtou v soukromém držení. Objednatel nešetřil prostředky, aby loděnice ztvárnila jeho sen, takže obří škuner se stal zosobněním luxusu a nejmodernějšího vybavení. V roce 2021 však došlo k překvapivému obratu, když nový majitel požádal firmu Huisfit o celkovou přestavbu a modernizaci škuneru, včetně prodloužení zádě, předělání paluby a podstatných částí interiéru. Nicméně ATHOS si škunerové oplachtění uchoval, včetně čelenu. Tato překvapivá modernizace svědčí přinejmenším o dvou věcech – jak rychle zastarávají i nejluxusnější jachty a jaká technická kouzla dokáží dnešní loděnice.

Inovace škuneru ATHOS byla největším modernizačním projektem, jaký doposud firma Huisfit realizovala. Vyžádala si účast padesáti zkušených pracovníků po dobu delší než rok a bez vynikající spolupráce mezi týmem majitele, lodními architekty, návrháři a zaměstnanci Huisfitu by těžko doběhla do zdárného konce.

Celý článek najdete ve vydání YACHT 12/2023-1/2024, které je možné zakoupit ZDE.


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena