Yacht > Články > Lodě > Motorové lodě >

Tři v jednom |Beneteau Flyer 6

07.05.2014 | Autor: Text Eva Skořepová a Hana Novotná Foto Eva Skořepová a Beneteau
Motorové lodě, Testy
Testy

Každý rok na jaře značka Beneteau připravuje pro novináře týden testů všech svých novinek, aby se co nejvíce informací o nich dostalo k vám čtenářům a potencionálním zákazníkům. Letos se testy konaly v Královském jachtklubu v Palmě na ostrově Mallorka.

Počasí bylo slunečné, dopoledne bez větru a odpoledne vždy přišla bríza, takže panovaly ideální podmínky na testování jak motorových člunů, tak plachetnic. My jsme první den testování věnovali třem Flyerům 6 – jsou všechny stejné a přitom každý úplně jiný.

Je to již 30 let, kdy André Beneteau přišel s prvním Flyerem. A právě k tomuto výročí byl představen nový Flyer 6. „Chtěli jsme připravit něco zcela jiného, osobitého, co ale osloví i konzervativnější zákazníky. A tak jsme vybrali designérské studio Style & Design, které se předně věnuje motorkám. Na člunech jsou tudíž patrné prvky, jež známe z prostředí motocyklů, například tvar ochranného štítu,“ říká zástupce firmy Beneteau, který s námi vyplouvá z přístavu. „Na zcela revolučním tvaru trupu Air Step ® se podíleli tři specialisté Patrick Tableau, Tanguy Le Bihan a Rémi Laval-Jeantet. Příď je velmi nízká, až za ní následuje hluboké „V“, které přechází do ploché zádi. Na první pohled by se mohlo zdát, že to nebude dobré ve velkých vlnách, ale už mám takovou plavbu za sebou, kokpit byl zcela suchý a loď se chovala dobře. Dá se říci, že podobně jako pneumatika přilne k povrchu a auto dobře sedí na silnici, tak Fleyer 6 sedí na vodě a vlnách a vytváří pocit důvěry a snadného ovládání,“ doplňuje.

SUNdeck
Jako první jsme testovali SUNdeck. „Byl vyvinut pro jižní Evropu, kde si lidé žádají hodně prostoru na opalování. Má kajutu, takže si lze představit strávit na palubě noc na kotvě v zátoce. Za příplatek je v kajutě i záchod a odpadní nádrž. Nechybí sprcha a nádrž na pitnou vodu. Schází pouze vařič, ale to se dá o víkendu vydržet,“ dozvídáme se. Kajuta je jen 1,49 m vysoká, ale na lůžku o rozměrech 2,1 x 2,1 m se skutečně přespat dá. Celou příď zabírá polstrované lehátko na slunění o rozměrech 2 x 2 m. Také zadní sedačku lze přestavět na lůžko o rozměrech 1 x 2,1 m. Na šestimetrový člun to je skutečně úctyhodná plocha na opalování. Konzola řízení je napojena na pravobok (na levoboku se prochází na příď), u ní jsou k dispozici dvě výškově stavitelná křesla. Dají se otočit a doprostřed kokpitu umístit kulatý stolek. Společně se záďovou lavicí se tak vytvoří příjemný prostor na posezení v klidné zátoce. Na palubní desce najdeme kromě přístrojů od motoru také kompas na GPS plotr. V ceně testované lodě je zahrnuta nadstandardní výbava, především výbava lodní elektronikou včetně rádia a reproduktorů značky Lowrance, s níž nyní Beneteau úzce spolupracuje, příprava pro motor Suzuki, elektrický kotevní vrátek a kompletní sestava pro kotvení, kryt na konzolu řízení, bimini, most pro vodní lyžování, splachovací záchod s nádrží, zadní opalovací matrace i matrace v kajutě a sprcha v kokpitu. Testovaná loď byla opatřena motorem Suzuki o výkonu 175 koní. Test probíhal na klidné vodě, i tak se nám zdálo, že při vyšších rychlostech stabilita není úplně stoprocentní, ale při cestovní rychlosti kolem 20 uzlů, když byl správně nastavený trim, byla plavba velmi příjemná.
SPACEdeck
SPACEdeck je navržen jako walkaround a předpokládá se, že jej budou využívat především rybáři. Konzola řízení je umístěna uprostřed a je stejná jako u SUNdecku. Také kokpit je zcela stejný. Namísto kajuty je zde velký úložný prostor s výškou 1,49 m, kam se vejde splachovací záchod, dá se tam uklidit například stůl s otvory pro nápoje, který najde uplatnění jak v kokpitu na zádi, tak i mezi třemi lavicemi na přídi. Podélné jsou dlouhé 1,2 m, příčná 1,1 m. Mezi ně lze napnout lehátko z pevného oranžového materiálu, které unese až 150 kg a je velké 1 x 2 m. Pod lavicemi se skrývají další úložné boxy, ve výbavě opět nechybí kotva s vrátkem. Ostatní nadstandardní výbava byla shodná jako u verze SUNdeck. Zde je ochranný štít konzoly zakončen masivním nerezovým madlem, což je velmi praktické. Výhodou tohoto uspořádání je kromě možné výbavy pro rybáře také palubní sezení u stolu až pro osm osob, takže party na vodě může začít. I SPACEdeck poháněl motor Suzuki, tentokrát o výkonu 200 koní. Beneteau se Suzuki úzce spolupracuje, ale zákazník si samozřejmě může vybrat jakýkoli jiný přívěsný motor. Za plavby se loď chovala velmi podobně jako SUNdeck, jen akcelerace byla výrazně lepší – silnější motor a o osobu méně na palubě – a také maximální rychlost vyšplhala až ke 40 uzlům.
SPORTdeck
Jak už název napovídá, jedná se o sportovní verzi, takzvaný bowrider určený pro rychlost a zábavu. Kokpit má opět stejné uspořádání jako předchozí dvě varianty. Konzola řízení je nízká, sedačky řidiče a spolujezdce jsou určeny primárně na řízení vsedě. Přístrojové vybavení je také shodné. Na příď, kde se nacházejí dvě pohodlná oddělená lehátka o rozměrech 2 x0,75 m, se prochází středem lodě. Úložné prostory najdeme pod podlahou i pod lavicemi, v jednom z nich nás překvapil splachovací záchod. Ve výbavě nechybí rampa na vodní lyžování a wakeboarding. „Nikdy jsme nevyráběli žádný bowrider, takže uvidíme, jak bude úspěšný na trhu. Hodí se i na řeky a jezera a doufám, že bude mít úspěch i v zemích mimo Francii,“ říká zástupce firmy Beneteau. Bowrider je osazen motorem Suzuki 150 HP TX s elektronickým řízením. Ze sedadla řidiče je dobře vidět, plavba je svižná a zábavná. Do skluzu člun přejde za 4 vteřiny, dobře sedí v zatáčkách. Ze všech tří lodí jsme měli z testovací jízdy nejlepší pocit.

I když se nám nejlépe jezdilo s bowriderem a dali bychom mu přednost, pro většinu našich čtenářů a milovníků lodí bude pravděpodobně nejpraktičtější a nejlépe využitelná verze SUNdeck. Možnost přespání, přepravitelnost na vleku za osobním autem a prostorná paluba – to jsou hlavní atributy, které se v České republice i na Slovensku počítají.

www.bemexboot.com

Yacht 6/2014

 

 


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena