Yacht > Články > Lodě > Motorové lodě >

SunCamper 30 |Poklad na Stříbrném jezeře

15.06.2015 | Autor: Text Anna Martinková, Foto Daniel Guryča
Motorové lodě, Lodě

Jeho revírem jsou klidné vody jezer, řek a kanálů. Když cestujete v jeho salonu, propadáte občas nejistotě, zda jste skutečně na dovolené, nebo sedíte doma ve svém obýváku. Řeč je o stylové kajutové lodi SunCamper 30 z polské loděnice Balt-Yacht, kterou jsme podrobili redakčnímu testu. 

Od roku 1990, kdy rodinná firma Balt-Yacht vznikla, je její hlavní doménou výroba plachetnic a motorových člunů. Díky zkušenostem, které rodina nasbírala v osmdesátých letech, dávno před politickými změnami v Polsku a oficiálním založením loděnice, navázala spolupráci se světovými velikány, jakými jsou Jeanneau nebo Brunswick Marine. V posledních letech se však vydala ještě dalším směrem, když spustila na vody evropských jezer a řek loď SunCamper 30, vysloužila pro ni národní ocenění Loď roku 2010 a upoutala pozornost veřejnosti i profesionálů. Proč zaujala nás? 

Ploché dno skýtající perfektní stabilitu, snížená konstrukce s výškou 2,8 metru nad vodoryskou pro snadný průjezd pod mosty a snadná manévrovatelnost díky bow thrusteru jsou základními stavebními kameny úspěchu, který doplňuje dobré zázemí lodě. 

Pohodlí za každého počasí

Příjemný prostor s 9 metry na délku a 3 metry na šířku skýtá útočiště v podobě perfektně vybaveného salonu, na který navazuje kokpit chráněný pevnou střechou. V SunCamperu tak lze cestovat a užívat si pobyt na vodě za jakéhokoli počasí. Kokpit je možné plně uzavřít zástěnou a spojit jej se salonem v jeden prostor. Sezení v kokpitu kopíruje tvar zádě sedačkou ve tvaru písmene „L“ a protilehlou podélnou sedačkou, které v sobě ukrývají úložné prostory například pro uschování fendrů. Zajímavý je i jejich samotný design, který opěrné části sedaček rafinovaně propojil se zábradlím a vzpěrami střechy lodě, a docílil tak moderního odlehčeného vzhledu. Kompletní sezení doplňuje demontovatelný stolek s trojdílnou deskou, kterou lze podle potřeb sedících rozložit nebo složit. 

Pohoda na palubě

Z kokpitu je možné vydat se dál třemi směry. V případě krásného počasí je ideální zamířit na příď, kde je místo pro sedátko, anebo vystoupat po nerezovém žebříku na střechu a oddat se slunečním paprskům s drinkem v ruce. Pro tyto účely jsou zde připraveny držáky na pití a prostor pro velkorysé lehátko. V případě zájmu určitě není problém osadit střechu řídicí konzolou. Je však třeba počítat s tím, že pozice pro řidiče bude z důvodu průjezdnosti pod mosty snížená, a tedy méně komfortní. Při nepřízni počasí je lepší otevřít trojdílné posuvné dveře a usadit se v pohodlném salonu. 

Skleněný pokoj

Po levé straně při vstupu se nachází koupelna, která se může pochlubit svými nadstandardními rozměry. A pozor, nejde jen o iluzi vytvořenou záplavou přirozeného světla, které sem přichází velkým oknem. Její součástí je splachovací toaleta, umyvadlo, sprcha a řada odkládacích prostor. Pro zachování soukromí je koupelnové okno opatřeno stahovací roletou. Na sociální zázemí navazuje prostor sezení se dvěma protilehlými lavicemi a velkým jídelním stolem, který lze v případě nouze použít jako základ pro pohotovostní dvoulůžko doplňující lůžkovou kapacitu přední a zadní ložnice. Celkem tak může na lodi přespat 6 osob. 

Po směru hodinových ručiček dále pokračuje kormidelna, z níž má kapitán naprosto dostatečný přehled o okolním dění. Výjimku tvoří jen výhled směrem k uzavřenému prostoru na levoboku, kde stojí v cestě dveře koupelny. Obrovskou výhodou je také střešní okno, které přivádí řidiči čerstvý vzduch, a především posuvné hliníkové dveře, jež mu umožňují loď například v komoře uvázat a nevzdálit se přitom od kormidelny. 

Kuchyňský kout nabízí vše potřebné vybavení, v němž nechybí dvouplotýnkový plynový sporák, nerezový dřez s vysokou baterií pro pohodlné umytí většího nádobí, lednička i dostatek úložných prostor. Pracovní deska je osvětlena bodovými světly a díky otevíracím oknům lze veškerý nepříjemný zápach a páry z vaření pohodlně zneškodnit. 

Díky bohatému prosklení salonu je tento prostor krásně prosvětlený a zároveň odvětraný. Drobnou daní za to je menší komfort při spánku. Okna v salonu bohužel nelze zcela zastínit, což v praxi pro obyvatele lodi znamená probouzení se slunečními paprsky. Další důležitou podmínkou pro pohodlné cestování je dostatek úložných prostor, pro něž je v případě SunCamperu využito každé volné místo. Podobně jako v obytných vozech zde najdeme dostatečné množství skříněk umístěných v podhledu. Prakticky jsou využita i hluchá místa v sedačkách a v podlaze. 

Motor 3x jinak

Zajímavě řešený je také pohon lodi, který je k dispozici ve třech variantách. První možností je vestavěný motor, u něhož je třeba počítat s tím, že jeho zabudování ukrojí část prostoru z nevelké zadní ložnice. Výhodou varianty usazení závěsného motoru pod lavici v kokpitu je naopak uvolnění prostoru na zádi pro badeplato. Optimálním řešením je ovšem volba závěsného motoru upevněného na konzole, která umožňuje snadné servisování a úsporu volného místa na lodi. 

Námi testovaná loď byla vybavena závěsným čtyřtaktním motorem Suzuki 60 HP (pro plavbu po jezerech je možná i varianta 25 HP), který při maximu 3 800 otáček za minutu dosahuje maximální rychlosti 13 km/h s příjemnou spotřebou 2–3 l/hod. Díky krytu motoru pobyt na lodi neruší žádná nepříjemná akustická kulisa. Teprve při dotyku některé z pevných částí trupu jsou znatelné jemné vibrace, které prozrazují, že je motor skutečně nastartován.

Poklad na Stříbrném jezeře

Stabilita, kterou jsme prověřili při obsazenosti lodi třemi osobami, a příjemné řízení s maximálním komfortem pro až desetičlennou posádku i řidiče jsou hlavními devizami této lodi. Při našem testu jsme u SunCamperu vysledovali jedinou zásadnější nevýhodu, kterou je překombinování používaných energií: benzin pro motor, plyn pro vařič a nafta pro topení.

Zveřejněno v Yachtu 6/2015


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena