Yacht > Články > Lodě > Motorové lodě >

SCARAB 255 |HO IMPULSE

16.05.2017 |
Motorové lodě

Už uplynulo pár let od doby, kdy jsem naposledy řídil loď s jet pohonem a musím říct, že když jde o tuto kombinaci, jsem vždy hodně ostražitý. Pokaždé si totiž u tohoto typu lodě vzpomenu na naražená žebra z jedné zvlášť vydařené zatáčky.

Za volantem Scarabu 255 je ale vše zapomenuto. Jde o mnohem větší loď s daleko vyspělejší a vychytanější technikou i trupem. Přestože je loď nová, má snadno rozpoznatelný charakteristický zvuk dvojice motorů Rotax 4-TEC, který se ozve při nastartování. Zvuk pětiset zkrocených koní ale zůstává i v plných otáčkách na velmi rozumné úrovni, která rozhodně nebude pobuřovat na pláži ani v přístavech.

Palubní desce vévodí velký dotykový displej, který přehledně ukazuje všechny potřebné hodnoty a nijak neodvádí pozornost kapitána. Sezení je pohodlné a přitom pevné. Zpočátku jsem se obával malého bočního vedení sedačky, jak jsem již ale uváděl, loď se chová k posádce velice přátelsky a nesnaží se ji setřást ani v ostrých zatáčkách.

Jak vyplývá z dodatkového názvu modelu „wake“, je patrné, pro co je loď mimo jiné určena. Kvůli tomu je zde nejen robustní oblouk pro vysoko nad hladinou instalované oko pro vlečení wakeboardisty, ale na věži nesmí chybět ani dvojice přídavných výkonných reproduktorů. Další podstatná součást této výbavy je umístěna v podpalubí. Jsou to tři doplňkové nádrže na vodu, která je v tomto případě použita jako zátěž. Hmotnost lodě tak může stoupnout až o 522 kilogramů. To zajistí tvorbu větší vlny, která je právě pro wakeboarding důležitá. Nádrže je možné poměrně rychle naplnit či vyprázdnit pomocí elektrických čerpadel. Díky absenci vrtule nemusíte mít strach, když při wakeboardingu spadnete do vody. Velmi nízký ponor umožňuje bezproblémové přistání na pláži. Navíc si můžete zvolit vhodný režim pro požadovaný styl jízdy. Na výběr máte ze čtyř možností: výletní režim, režim s tempomatem pro vodní sporty, ECO™ režim a režim dokování. Že se jedná o bezpečnou loď, dokazuje i patentovaný systém iNR, který ji pohotově zastaví za každé situace.

V nadstandardní výbavě testovaného modelu byly navíc perseniky na zakrytí přídě i kokpitu, převozní plachta, koberec na podlaze kokpitu, duální baterie či podvodní osvětlení. Červeno-černá barevná kombinace dodává člunu na dravosti, ryze sportovní charakter se zkrátka nezapře (na výběr je ovšem mnoho barev i designů). A díky snadné převozitelnosti na přívěsu si s tímto člunem užijete spoustu zábavy na mnoha místech Evropy.

Text a foto Daniel Guryča


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI