Yacht > Články > Lodě > Motorové lodě >

Rybaření trochu jinak

31.08.2016 | Autor: Text Markéta Prokšanová, Foto Daniel Guryča
Motorové lodě, Testy
Testy

Testovaný člun pochází z americké loděnice Tracker Marine Group, v jejímž portfoliu najdeme mimo modelů Tahoe ještě Tracker, Mako, Sun Tracker, Regency Ascend a závodní Nitro. Vzhledem k tomu, že se jedná o různorodé druhy plavidel, je jasné, že má loděnice velmi široké zaměření.

Využili jsme pozvání firmy Normark a jeli jsme na Labe otestovat rybářský člun Tahoe 450 TF. Pokud si pod pojmem rybářský člun představujete „jednoduchou skořápku“ se dvěma sedadly, jste na omylu. V marině Labe na nás čekala loď na delší pohodlné výlety s rodinou nebo přáteli. Samozřejmě má ale spoustu rybářských vychytávek.

Úložné prostory, vyvýšené sedačky a jednoduchý pohyb

Co rybáři určitě ocení, je hlavně spousta úložného prostoru. Na zádi pod polstrováním je velký úložný prostor dobře přístupný velkým víkem na obou stranách lodi. Tam se vejdou i rozměrnější zavazadla a předměty - potřeby pro vodní sporty, fendry apod. Pod lavicí se nachází tři oddělené části. Po stranách jsou průtočné nádrže na ryby (úlovky i živou nástrahu), uprostřed integrovaný chladicí box. Ryby lze jednoduše udržet čerstvé. Další možnosti pro ukládání zavazadel a potřebných věcí naleznete v postranních kapsách lodi a na přídi pod sedačkami. Velmi originálním prvkem je možnost vytvořit si „rybářské bidýlko“.  Jak v přídi, tak i na zádi je možné sundat lehátka, místo nich snadno nasadit otočná sedadla na vyšší tyči a chytat ryby z pohodlného místa s výhledem. 

Komfortní je také pohyb po lodi. Výrobce uvádí maximální počet osob na palubě osm. Tolik lidí se sem bez problémů posadí, i když na lavici na zádi by to bylo lepší jen ve třech. Známe to ze zadních sedadel u auta. Vejdou se tam tři, ale pro dva je to pohodlnější. My jsme byli během testu na palubě tři a velikost vnitřního prostoru nás až udivila. Kolem řidiče a spolujezdce, jejichž sedadla mají vylaminované podstavce, jednoduše projdete ze zádě na příď a obráceně. Nikdo se nemusí uskromňovat nebo nějak upravovat sezení.

Opravdu nabitý

Loď je velice dobře technicky zpracovaná. Například na řídicí desce nenajdete žádné malé plastové přepínače, ale hliníková tlačítka s jednoznačně
definovanou polohou. Tahoe 450 TF byla během testu bohatě vybavená. Na místě spolujezdce byl velký plotr Humminbird Helix 12 a na přídi elektromotor MinnKota Ulterra. Tento motor umožňuje ovládat loď, i když zrovna máte záběr, nebo musíte řešit nějaký nenadálý problém. Ulterra se totiž řídí pomocí dálkového ovládání a dokáže sama podle zadané GPS pozice dojet po předem definované trase nebo se držet na daném bodě jako na kotvě. Stačí stisknout tlačítko na ovládání, motor se sám spustí do předem zvolené hloubky, a když určíte místo, kam chcete směřovat, motor si sám zvolí úhel i rychlost a dostane vás tam, kam potřebujete. O nic se již nemusíte starat. 

Toto vybavení ocení především rybáři, kterým Ulterra dává možnost být na rybách o samotě. Pokud totiž rybář na zádi chytá a má záběr, stačí jen použít ovládání a nechat si zafixovat polohu. Motor loď udrží bez problémů na stanoveném bodě. Majitel se tak může zcela soustředit na svůj úlovek a starost o loď přenechat na elektromotoru. Přesnost polohy je závislá na přesnosti GPS signálu.

Díky tomu, že k motoru nemusíte chodit kvůli ovládání, můžete si z přídě vytvořit útočiště před deštěm. Stačí ji nechat zaplachtovanou. Pod persenik můžete ukrýt všechny nezbytnosti, které by neměly zmoknout, a bez obav se vydat na vodu.

Na lodi jsou čtyři akumulátory. Jeden startovací, další pro napájení echolotu, rádia nebo TV a dva pro pohon elektromotoru. Každý váží 33 kg, takže jen baterie mají hmotnost 132 kg.

Testovaná loď se během testu chovala velmi dobře. Byla vybavena „jen“ devadesátikoňovým motorem Mercury, lépe by jí slušelo například 115 nebo 130 koní. Jedná se o komfortní víceúčelový člun a zajímavý kompromis mezi rybářskou a rodinnou lodí. Pro rybáře bude skvělým a pohodlným společníkem, rodiny na něm mohou prožít krásné víkendové plavby.

Zveřejněno v YACHTU 9/2016.

 

 


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena