Yacht > Články > Lodě >

Stingray 198 LX |S lehkostí rejnoka

19.07.2016 | Autor: Text a foto Eva Skořepová
Lodě, Motorové lodě, Testy
Testy

Během letošní výstavy LODĚ NA VODĚ jsme měli příležitost vyzkoušet motorový člun Stingray 198 LX. Název Stingray znamená v angličtině rejnok a loď skutečně vytváří dojem, že po vodní hladině elegantně a s lehkostí klouže.

Stingray 198 LX je šestimetrový sportovní bowrider určený ke klasické denní rekreaci, jako jsou projížďky, vodní lyžování nebo třeba wakeboarding. Testovaná loď je vybavena standardním motorem MerCruiser 4,3 MPI 220 HP s alfa náhonem. Při testu dosahujeme i s takto malým člunem maximální rychlosti 85 km/h. Je znát, že tvar trupu a patentované dno Z-plane se promítá do jízdních vlastností, neboť i ve vysokých rychlostech je člun dobře ovladatelný, šikovně zatáčí i reaguje. Zároveň má ideální hydrodynamiku, takže po vodě lehce klouže a v porovnání s dalšími čluny této kategorie má velmi nízkou spotřebu, což potvrzují i nezávislé americké servery. 

My jsme testovali člun prakticky v základním vybavení včetně veškerých přístrojů. Je jasné, že se počítalo se zábavou a relaxem jako hlavním účelem této lodě, o čemž svědčí zejména audio systém od značky Jensen s připojením jak pro AUX, tak i USB s několika reproduktory rozmístěnými po celém kokpitu, který zaručuje kvalitní zvuk. Velkou předností je množství úložných prostor. Všude, kde je to jen trochu možné, nějakou schránku najdete – v konzole, pod sedačkami vpředu i vzadu, u spolujezdce... Rozměrný úložný prostor třeba na lyže nebo wakeboard je dostupný pod podlahou kokpitu. Dva úložné boxy na doklady jsou dokonce uzamykatelné.

Na přídi, kam se vstupuje průchodem v palubní desce s otevíracím čelním sklem, se skrývá nerezový žebřík, který usnadňuje vystupování při přistání na pláži. Za ním je kotevna s šikovně schovanou kotvou a 30l icebox. Dvě podélné polstrované sedačky poskytují dostatek komfortu při jízdě. Křesla pro řidiče a spolujezdce jsou anatomická a polohovatelná, ze člunu je při jízdě dobře vidět. K pohodlí řidiče přispívá i výškově nastavitelný volant, informace mu dávají klasické „budíky“.

Na zádi nad motorovým prostorem leží velká polstrovaná opalovací plocha, pro vstup do vody zde nechybí druhý nerezový žebřík. Veškeré polstrování je provedeno z příjemné omyvatelné umělé koženky se zvýšenou odolností proti zašpinění. Průchod na příď uzavírají dvířka, takže na posádku v kokpitu netáhne. Proti slunci či dešti je chrání stříška bimini,  celou loď včetně přídě je možné kompletně zakrýt perseniky. Pouze koberce na podlaze patří do příplatkové výbavy, pro rybáře je vhodnější kokpit holý. Z další volitelné výbavy, kterou je možné si případně objednat, je třeba zmínit balíček příslušenství pro rybáře nebo barvy trupu i polstrování na přání.

Stingray je sportovní člun pro uživatele, kteří si chtějí užít zábavu, odpočinek nebo vodní sporty či rekreační rybolov. Velkou výhodou je hlavně nízká spotřeba v poměru ke skvělé ovladatelnosti ve vysokých rychlostech.

Více informací na www.boatservice.cz.

Zveřejněno v YACHTU 7-8/2016.

 

 


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI