Yacht > Články > Lodě >

Sea Ray 510 Fly a 510 Sundancer |Speciálně pro Evropu

05.11.2015 | Autor: Text Kristina Andresová, Foto Sea Ray
Lodě, Motorové lodě

Vloni představil přední americký výrobce motorových lodí Sea Ray několik novinek určených speciálně pro evropské zákazníky. My se blíže podíváme na dva modely – 510 Fly a 510 Sundancer.

Sea Ray je společnost založená již roku 1959 a právě její dlouholeté zkušenosti se stavbou lodí z ní dělají jednoho z nejúspěšnějších výrobců na trhu. Firma sídlí v americkém Tennessee, ale v posledních letech se snaží proniknout i na evropský trh, což dokazují právě modely 510 Fly a 510 Sundancer, které byly upraveny přímo pro evropské uživatele. Výrobce dnes nabízí více než 40 modelů, přičemž jejich délky se pohybují od 19 do 65 stop, a „svoji“ loď si tak vybere skutečně každý. 

Evropské provedení

Obě dvě lodě byly představeny vloni v USA a na evropské břehy se dostaly během letošního roku. Obě kladou důraz kromě luxusního provedení na prostornost, což je viditelné zejména u Sundanceru v jeho speciálním „slunečním salonu“, který vytváří díky velkým oknům dojem vzdušnosti. Model Fly zase disponuje velkým kapitánským můstkem (flybridgem) a lépe vyřešenými ubytovacími možnostmi v podpalubí. Také materiály interiérů obou modelů byly vybrány zvlášť pro Evropu, což se projevuje jasnějším a elegantnějším designem, a lodě tedy zevnitř působí opticky větší. 

Komfort až na prvním místě

Jedním z největších kladů modelu Fly je velkoryse pojaté vnitřní stanoviště kapitána, které posádku pocitově spojuje s mořem, na druhou stranu je umístěno příhodně tak, že kapitán nikdy nemá pocit izolace od ostatních účastníků plavby. Loď je po jízdní stránce velmi dobře stavěná a skvělá viditelnost z obou kormidelních míst učiní každou plavbu bezpečnou a příjemnou. Kuchyň ve tvaru „L“ dovoluje vaření prakticky bez jakýchkoliv omezení a nabízí spoustu prostoru jak k přípravě jídla, tak ke skladování potravin. Za vyvýšenou kuchyní je umístěno velké sezení se dvěma gauči a rozkládacím stolkem, prostor doplňují velká okna a široký průhled na moře. Krom toho jsou na lodi tři ložnice a dvě koupelny, opět vyvedené v kůži a dřevě. 

Sundancer je vyhotoven o něco střízlivěji a jednodušeji, vnitřní rozložení je také lehce odlišné – zatímco u modelu Fly byla kuchyň umístěna naproti kapitánskému stanovišti, zde se nachází až pod schody cestou do podpalubí a zbylý prostor salonu zabírá společenská část se sedačkou. Naproti je i praktický pult s dřezem pro přípravu nápojů či lehkého občerstvení. 

Loď počítá s kapacitou šest osob, ale v případě potřeby je možné ubytovat i další dvě osoby, ačkoliv pouze na rozkládacím lůžku. Hlavním hitem Sundanceru se ale stávají široké skleněné dveře, které po otevření plynule propojují salon se záďovým kokpitem. Západy slunce si tak posádka může užít i v interiéru. 

Detaily jsou rozhodující

Modely Fly i Sundancer v základní nabídce disponují koženým čalouněním a kvalitním dřevěným obložením, což dodává interiérům oprávněný dojem luxusu a pohodlnosti. Krom toho jsou na obou lodích ve společenských prostorech LED televize s DVD přehrávačem, stereo soustava s připojením přes Bluetooth či elektricky ovládaná střecha a množství polstrovaných polštářů, díky kterým se dají stolky proměnit na lehátka. Sympatickým bonusem je prakticky řešený prostor na zádi, kde je u obou modelů místo na slunění, nechybí držáky na nápoje či úložné boxy.

Oba modely si jistě najdou své příznivce, a to hlavně proto, že jsou vhodné pro nenáročné odpočinkové plavby stejně jako pro sportovní dobrodružné výlety. Ve všech případech se uživatelé mohou těšit na luxusní provedení i promyšlené vnitřní prostory, model Fly je vyveden o něco okázaleji, Sundancer naopak působí velmi příjemným dojmem a vyvolává pocit útulnosti.

Zveřejněno v Yachtu 11/2015.


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI