Yacht > Články > Lodě >

Mastercraft NXT22 |Svižná zábava

09.06.2016 | Autor: Text P.A., Foto Eva Skořepová
Lodě, Motorové lodě, Testy
Testy

Nový model tažného člunu Mastercraft NXT22 je určen nejen pro vodní lyžování a wakeboarding, ale také surfing. Je to univerzální výkonný člun všestranně použitelný pro rychlé tahání skoro čehokoliv na vodě. 

Společnost Mastercraft při konstrukci modelu NXT22 vycházela ze své padesátileté tradice a rovněž z praktických zkušeností s předchozím menším modelem NXT20. „Dvacetdvojka“ je větší, výkonnější a dle hodnocení odborných kruhů s nejlepším poměrem výkon/cena ve své kategorii.

Při testu, který probíhal v Praze na Vltavě, nás NXT22 na první pohled zaujala svým designem ostrých až dravých rysů, které naznačují dynamické vlastnosti. Je to otevřený laminátový bowrider s délkou 6,71 m a šířkou 2,49 m, což umožňuje standardní přepravu na přívěsu po veřejných komunikacích. Model o hmotnosti 1 905 kg je určen pro posádku až čtrnácti osob. Člun je vybaven zabudovaným motorem značky ILMOR Marine o objemu 5,7 l až 6,2 l a výkonu až 430 koní. Motory byly konstrukčně upraveny speciálně pro model NXT22. Požadovanou charakteristiku vlny za člunem může řidič ovládat zařízením
umístěným na zádi pod vodoryskou a změnou těžiště člunu napumpováním vody do přídavných nádrží v trupu.

Příď je přístupná z kokpitu volnou uličkou kolem stanoviště pilota a spolujezdce. Posádka se tak může volně pohybovat po celé lodi, aniž by omezovala řidiče. Příď je zkosená a toto zkosení je designově vytvořeno velice vkusně do plochého tvaru písmene „W“,  což vytváří zajímavý efekt dravosti. Přínosem takového tvaru je usnadnění nástupu do člunu přes příď. V příďové části se nachází vypolstrovaná lavice ve tvaru „U“ s opěrkami pro pět osob a dvě držadla z nerezových trubek na každé straně.

Řídicí konzola je umístěna na pravoboku a je vybavena nastavitelným volantem s hydraulickým posilovačem řízení, ovládacími prvky včetně 4,3" barevného displeje na zobrazování provozních údajů. Design palubní desky a volantu je navržen ve stylu současných soutěžních automobilů a každý detail je velice vkusně propracován. V řídicím systému člunu je instalován autopilot integrovaný s GPS navigací, který udržuje stabilní směr a rychlost člunu, což je pro vlečené osoby velice důležitý faktor. Řidič i spolujezdec mají k dispozici otočné a posuvné ergonomické sedačky s opěrkami. Jsou chráněni čelním oknem v rámu z tmavě eloxovaného hliníkového profilu. Čelní okno se dá uprostřed otevřít pro průchod na příď. Za pilotem je upevněna věž ze slitiny hliníku pro uchycení tažných lan. Po obou stranách věže jsou držáky pro wake, surfy nebo lyže. Věž je možné sklopit, a tak zmenšit výšku člunu při přepravě nebo uskladnění. Věž může být rovněž použita pro instalaci bimini. Uprostřed věže jsou instalovány čtyři reproduktory, které jsou nasměrovány k tažené osobě. Člun je vybaven nejnovějším Gen 2 surf systémem – speciálně designované klapky na zádi zajistí vytvoření velké vlny a serfař si sám rozhodne, kde bude jeho vlna, zda vlevo či vpravo, v pěti vteřinách lze strany za jízdy změnit. Reproduktory jsou umístěny i na přídi a zádi lodě a celá audio soustava je ovládána ze stanoviště pilota.

V zadní části kokpitu je lavice ve tvaru „U“ s opěrkami pro sedm osob. Všechny lavice a sedačky jsou měkce polstrované a chráněné omyvatelným a nepromokavým potahem. Zadní paluba je po celé šířce lodě rovněž polstrovaná, pod ní se nachází motor a úložný prostor. Je zde také demontovatelný trn pro připevnění vlečného lana. Na zádi je prostorná nástupní koupací plošina pro pohodlný a bezpečný přístup do vody.

Zákazník má možnost si na webových stránkách výrobce nakonfigurovat verzi člunu s volbou barevného provedení trupu a jednotlivých částí kokpitu, typu koberců, povrchu koupací plošiny, výkonu motoru, dalších komponent a také přepravní vlek. Může si tak pořídit stylový výkonný motorový člun pro aktivní adrenalinové vyžití přesně podle svých představ.

Více na www.mastercraft.cz

Zveřejněno v YACHTU 6/2016.


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena