Yacht > Články > Lodě >

Jakou loď vybrat na charter? |Aneb proč zvolit katamaran

05.01.2024 |
Lodě

Jachtaři, kterým buší srdce pro plachtění a mají radost z náklonu lodě, mohou přeskočit na další článek. Pokud vás ale láká vyzkoušet něco nového, dozvíte se, jaké jsou praktické rozdíly mezi plachetnicí a katamaranem, pro koho a do jakých destinací je katamaran vhodný a další praktické tipy k charterové plavbě na katamaranu. Ostatně řada informací může být užitečná i pro případné budoucí majitele katamaranu.

Pojďme si v duchu „kdo je připraven, není překvapen” plavbu na katamaranu projít, a to včetně záludností, které může přechod z jednotrupé plachetnice na katamaran skrývat.

Rozdíly mezi katamaranem a plachetnicí

„Katamaran je oproti plachetnici mnohem jednodušší na ovládání“. To je poměrně častý názor, který si štěbetají i sardinky v přístavech. Je tomu ale opravdu tak? Nyní se na tuto problematiku podíváme podrobněji a pokud možno objektivně. Dva motory, dvě plynové páky Zvládáte jízdu v bagru nebo ovládání tanku? Máte napůl vyhráno. Katamaran se na místě nebo v rychlosti do dvou uzlů dá ovládat pouze za pomocí plynových pák, lze otáčet na místě a díky tomu provádět přístavní manévry s větší přesností.

Tip z praxe

Při přístavních manévrech na katamaranu opravdu využívejte jen motory, kormidlo v malých rychlostech není dostatečně obtékáno vodou, a tak nefunguje a kormidelníka zbytečně rozptyluje.

Kormidlo a lodní šrouby

Nacházejí se v zadní části trupů, doslova na dosah nohou okolo koupacího žebříku. Vzniká tak riziko pro posádku. Také každé lano, které spadne do vody, se velmi snadno namotá na propeler a je vymalováno. Kormidlo a lodní šroub mohou být v různém pořadí za sebou. Katamarany značky Bali mají pořadí stejné jako na plachetnici, nejdříve šroub a poté kormidlo. Menší modely, které jsou běžné v charterových flotilách, jako jsou Lagoon nebo Fountaine Pajot, mívají pořadí opačné, tedy nejdříve kormidlo, pak vrtuli.

Celý článek Petra Pituchy z Yachters najdete v zimním dvojčísle Yacht 12/2023-1/2024, které je možné zakoupit ZDE.


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena