Yacht > Články > Lodě >

Italský fešák na Vltavě |Ranieri Cayman 23 Sport

03.12.2018 |
Lodě, Motorové lodě, Testy
Testy

Nafukovací člun s pevným laminátovým kýlem Ranieri Cayman 23 Sport jsme měli možnost otestovat během jednoho krásného podzimního dne v Praze na Vltavě.

Ranieri International je italská rodinná firma s více než padesátiletou tradicí, která sídlí ve městě Soverato na jihu Itálie. Vyrábí laminátové otevřené i kajutové lodě od 4 do 11 metrů a také nafukovací čluny s laminátovým kýlem (RIB) v délkách od 5,5 do 10 metrů. Všechny čluny jsou konstruovány pro závěsné motory a vyznačují se typicky italským líbivým designem, ale nechybí ani dobrá kvalita zpracování a důraz na slušné jízdní vlastnosti.

Tyto vlastnosti měl i testovaný model Cayman 23 Sport, který se pyšnil decentním černobílým provedením. Tento 7,15 m dlouhý a 700 kg vážící nafukovací člun s pevným kýlem uveze až 16 osob. Na transport na přívěsu po silnici musí být kvůli celkové šířce 2,8 m sfouknutý, ale během 15 minut je díky elektrické vzduchové pumpě kompletně připraven ke spuštění na vodu. Nechybí závěsy pro případné zvedání jeřábem.

Testovaná loď byla opatřena motorem Honda o výkonu 200 koní, což je zcela dostačující. Možný je samozřejmě jakýkoli motor do maximálního výkonu 250 koní podle přání budoucího majitele. Na palubní desce proto najdeme přístroje Honda - otáčkoměr, rychloměr, ukazatel trimu, nabití baterie, stavu paliva i vody v nádržích. Z příplatkové výbavy tu máme navigaci se sonarem Humminbird, dále rádio s USB a bluetooth přehrávačem, takže není problém během plavby poslouchat hudbu z telefonu. Ovládání člunu usnadňuje hydraulické řízení.

Bohatá standardní výbava zahrnuje mimo jiné řídicí konzolu s plexi štítem integrovaným do nerezového rámu.
V pohodlné sedačce pro řidiče a spolujezdce se skrývá lednička. Je tu i malý dřez. V zadní části lze nainstalovat stoleček a připravit tak příjemné posezení. Kokpit navíc můžeme zakrýt pomocí bimini, které se vyklápí směrem dopředu. Všude je celá řada úložných prostorů - pod opalovací příďovou plochou, pod řídicí konzolou i pod zadní sedačkou. V přídi je instalována elektricky ovládaná nerezová kotva typu Britany. Záďová mini badeplata s integrovaným teleskopickým nerezovým žebříkem slouží pro snadný vstup do vody a zpět na palubu. Nádrž na vodu, která je stejně jako ta 205litrová palivová umístěna pod podlahou kokpitu, má plných 60 litrů, a tak na zádi nechybí sprcha. K dispozici je i pylon na vodní lyžování nebo tahání hraček. Na lodi jsou 12V zásuvky jak na přístrojové desce, tak pod zadní sedačkou nebo nahoře na rámu, kam lze zapojit například i hledáček. Poziční světla či nádní čerpadlo jsou také ve standardní výbavě. Mezi stylové designové doplňky patří nerezové vazáky na přídi a zádi s vyrytou značkou Ranieri. Kvůli bohaté výbavě jsou na lodi dva akumulátory - jeden pouze startovací, druhý pro ledničku, rádio, vrátek atd.

Tvar trupu je klasické hluboké "V", které začíná hned na přídi před samotnými tubusy. Kýl je tak o 30 až 40 cm delší, než je běžné u RIB člunů jiných značek stejné velikosti. Testovací projížďka po liduprázdné podzimní Vltavě probíhá bez problémů, člun se příjemně ovládá a se třemi osobami na palubě je plavba skutečně svižná. Maximální rychlost přesáhne 70 kilometrů v hodině. Spotřebu jsme neměřili. Člun ale není nový, ze zkušeností z letních plaveb v Chorvatsku vyplývá, že průměrná spotřeba za týdenní dovolenou vychází kolem 20 litrů za hodinu - myšleno za normálního provozu při cestovní rychlosti kolem 45-50 km/hod (4 000 ot./min), občas jen při pomalých přesunech na volnoběh v marinách nebo zátokách, nikoli při plavbě na plný plyn. Z našeho testu i z těchto zkušeností z plavby na moři tedy plyne, že Ranieri Cayman 23 Sport je rodinný člun, který umožní pohodlnou plavbu jak na moři, tak na našich vodách. Převezete ho po silnici na přívěsu, snadno spustíte na vodu a je vhodný i pro vodní lyžování nebo tahání hraček.

Text a foto Eva Skořepová

Zveřejněno v Yachtu 12/2018 - 1/2019


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI