Yacht > Články > Lodě >

Fólie na lodě |Výhody, čištění a opravy

21.10.2014 | Autor: Pavel Kudláček
Lodě

Když je loď na vodě, ulpívá na laminátovém povrchu velké množství nečistot. Kromě toho, že kazí vzhled lodě, mohou také snižovat rychlost plavby (zejména u plachetnic). Každý majitel lodě navíc z vlastních zkušeností ví, jak obtížné je čištění těžko přístupných míst ve vodě. Především do laminátu řasy rády
zarůstají – tento materiál je totiž porézní a náchylný k uchycování nečistot.
A čím je laminát starší, tím bývá odstranění narostlé hmoty obtížnější.

Zajímavým řešením mohou být 3D fólie, které pomáhají chránit plavidla již několik sezon. Na rozdíl od laminátu jsou fólie dokonale hladké. Zabraňují tak znečišťování lodě nejen řasami. Samozřejmě ani fólie nezabrání uchycení všech nečistot. Bude jich však výrazně méně a ušetříte si pracné čištění včetně údržby na konci sezony. U motorových lodí navíc přispívá k samočištění i rychlá jízda ve skluzu.

Ušetříte si pracné čištění lodi od řas a jiných nečistot

Protože se fólie vyrábějí z PVC, mají velmi dlouhou životnost. Po jednoduchém umytí a otření vypadají jako nové. Pokud se navíc spojí s vynikajícím lepidlem od světové značky 3M a odbornou aplikací, je spokojenost majitelů lodí zaručena. Proti ulpívání nečistot se obvykle používá takzvaný antivegetační nátěr neboli antifouling. Na rozdíl od něj je aplikace fólií vratná. Když se vám polep přestane líbit, můžete fólii strhnout a případně nalepit novou, třeba v jiné barvě nebo s novým designem. Podklad (laminát) je po odstranění polepu jako nový. Pokud se v budoucnu rozhodnete loď prodat, bude její povrch zachovalý a pěkný i po mnoha letech.

Fólie chrání před poškrábáním při kotvení a na závodech

Fólie nechrání pouze před nečistotami, ale i proti mechanickému poškození. Zejména přední část kýlu motorové lodě, která často najíždí na břeh, se vyplatí polepit transparentní ochrannou fólií s vyšší pevností. Protože ji lze vrstvit na sebe, poskytuje dostatečnou ochranu i v případě tvrdšího nájezdu na břeh. Po sezóně můžete poškozenou fólii samozřejmě strhnout a s minimálními náklady vyměnit za novou. Bezproblémová je také oprava po odření při kotvení nebo při dotyku s jinou lodí na závodech. Vzniklou rýhu ve fólii totiž můžete nechat přelepit. Opraveného místa si nikdo nevšimne.

Údržba je stejně jednoduchá jako čištění

Po vytažení lodě na břeh stačí fólii omýt tlakovou vodou a otřít. Pro důkladné vyčištění se používá odmašťovač, který na rozdíl od čisté vody zabírá i na mastné skvrny. Místa pod vodoryskou můžete nakonzervovat voskovým přípravkem na autolaky, ale není to nutné. Ošetřená loď se díky tomu bude krásně lesknout. Navíc bude na fólii v příští sezoně ulpívat méně nečistot a prodloužíte i její životnost.

Více informací naleznete zde


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena