Yacht > Články > Lidé >

Ondřej Teplý |Světový pohár v Hyères

04.06.2018 |
Lidé

Ondřej Teplý jel ve třídě Finn svou první medailovou rozjížďku ve světovém poháru v životě. A mohl i vyhrát!

V Hyères na francouzské Riviéře se od 24. do 30. 4. odjel světový pohár olympijských tříd. Konkurence byla skutečně nabitá - závodilo 650 jachtařů ze 46 zemí v deseti olympijských třídách a jedné paralympijské. Závod provázel na tuto lokalitu netypicky slabý vítr.

Ondřej Teplý si vedl skvěle a od začátku se pohyboval v první desítce. Před finálovou jízdou byl čtvrtý deset bodů za medailí a 16 bodů od zlata. V poslední medailové rozjížďce pro deset nejlepších, za kterou si závodníci připisují dvojnásobný počet bodů, měl bohužel předčasný start, takže skončil nakonec šestý. Ale i to je skvělý výsledek ve světovém poháru. Stále ještě v juniorském věku si tak připsal velký úspěch mezi dospělými. Jeho forma je příslibem jak pro finále světového poháru, které se pojede od 3. do 10. června v Marseille, dějišti olympijské regaty 2024, tak pro srpnovou kvalifikaci do Tokia.

"Konečně se projevilo to, co přes zimu natrénoval. Podmínky mu v Hyères sedly, závodil jako zkušený profesionál," hodnotí Roman Teplý, trenér a táta v jedné osobě. Poslední den jel výborně také další člen rodiny Viktor Teplý na Laseru. Třetím a desátým místem prokázal, že patří do světové špičky a posunul se na 25. příčku ze 68 startujících. Dívčím týmům na 49erechFX se příliš nedařilo. Nakonec z toho bylo 36. místo pro Dominiku Vaďurovou a Sáru Tkadlecovou a 39. místo pro sestry Živné z 39 lodí. "Přijely jsme sem hlavně sbírat zkušenosti, ještě nikdy jsme nezávodily v tak silné konkurenci, takže trénujeme starty a snažíme se toho co nejvíc naučit," říká kormidelnice Dominika Vaďurová, Slovenka, která již získala české občanství, a společně se Sárou Tkadlecovou tak mohou usilovat o olympijskou kvalifikaci.

Text Eva Skořepová

Foto Richard Langdon

Zveřejněno v 6/Yacht


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena