Yacht > Články > Lidé >

Aby vám na lodi chutnalo (6.)

08.07.2014 |
Lidé

V minulých dílech seriálu o vaření na lodi představili svoje nápady profesionální kuchaři z českých restaurací. Zkušenosti s jachtingem a vařením na jachtách získali na gurmánských plavbách, které pořádá firma ALTUMARE. V tomto díle předvede svůj pohled na jídlo na jachtě Cleo Verheylewegen, hosteska a kuchařka, která má také zkušenosti z gastronomických provozů, ale její domovskou kuchyní jsou luxusní katamarany s posádkou, kde se už několik let stará o jídlo a pohodlí hostů. Od letošního roku pracuje na katamaranu Lagoon 52, který ALTUMARE provozuje v Řecku.

Na úvod nám Cleo stručně představí, co obnáší práce, pro jejíž pojmenování se vžil název „chef/hostess“, tedy šéfkuchař-hosteska: „Abychom hostům poskytli skutečně hotelový komfort, je toho na práci hodně a musím to zvládnout sama s kapitánem, proto vstávám asi hodinu a půl před termínem domluvené snídaně. Uklidím a opláchnu palubu, pak připravím snídani a nachystám na stůl, případně já nebo kapitán zajdeme pro čerstvé pečivo. Potom servíruji snídani hostům a ihned po ní uklidím stůl a pomohu kapitánovi při vyplutí. Jakmile vyplujeme, pustím myčku nádobí a připravím dezert. Před obědem ještě pomáhám hostům s přípravou na vodní sporty a atrakce, které máme na palubě, i když o ty se stará hlavně kapitán. Pak chystám a servíruji oběd a znovu uklízím stůl. Hosté pak často relaxují na pláži, nebo při vodních sportech, které řídí kapitán, a já mám čas na úklid kajut a toalet. Při návratu hostů na loď servíruji drinky a drobné občerstvení. V Řecku většinou hosté chodí na večeře do restaurací, takže mám večer čas na úklid, pokud to nestihnu během dne, nebo na přípravu drinků, až se hosté vrátí.“ A pro představu, jak vypadá jídelníček pro hosty katamaranu s hotelovým servisem v Řecku, vybrala Cleo ze svých receptů ty méně náročné na přípravu i vybavení.

Snídaně: Frittata (italská omeleta) s grilovanou zeleninou
Z grilování často zbývají pečené brambory a grilovaná zelenina, které se dají výborně využít při přípravě italské omelety. Jen se musí hned po vychladnutí uložit do ledničky, jinak se zkazí, nebo nebudou dobré. Rozklepněte 4 vajíčka a přidejte nahrubo nastrouhaný parmezán nebo nějaký místní sýr s lístky čerstvé bazalky. Předehřejte gril v troubě a na středním plameni zahřejte nepřilnavou pánev vhodnou do trouby. Na pánvi prohřejte zbytky zeleniny a brambor, pak přidejte vajíčkovou směs. Když začíná být vajíčko hotové, dejte pánev do trouby a grilujte, dokud povrch nezezlátne. Nakrájejte a můžete podávat.

Oběd: Kuře s příchutí dálného Východu
Předehřejte troubu na 180°. Vložte 12 kuřecích stehýnek na plech a pokapejte je olivovým olejem, sójovou omáčkou a šťávou z jednoho citronu. Podélně rozkrojte cherry rajčata (menší vaničku) a přidejte ke kuřeti spolu s hrstkou vypeckovaných oliv a nasekanou cibulí. Vše dobře promíchejte a okořeňte pepřem a solí (ne příliš, neboť sójová omáčka je sama o sobě slaná). Zakryjte alobalem a pečte 50 minut. Chuť sójové omáčky, citronu a oliv je ideální pro ochucení kuřete. Obvykle servíruji s rýží basmati a se salátem. Navíc potřebujete jen 10 minut na přípravu a jeden plech. Zatímco se kuře peče, máte čas na uvaření přílohy a salátu. Je to jedno z nejjednodušších jídel, které připravuji, a všichni ho milují.

Dezert: Jahodovo-mascarponové potěšení
Umyjte a nakrájejte jahody na kousky. Vložte je do sáčku (ideálně uzavíratelného) a přidejte trochu kvalitního balsamikového octa a vanilkového cukru. Dejte do ledničky marinovat (můžete i den předem). Míchejte mascarpone se smetanou, než ztuhne tak, aby se vzniklé kopečky udržely a neroztekly do roviny, přidejte čerstvou vanilku nebo vanilkový extrakt a dvě lžíce cukru. Nakrájejte mátu. Podávejte ve skleničkách, nejdříve vrstva jahod, poté krém a poté znovu jahody a na závěr ozdobte čerstvou mátou.

Amarettový Sabayon
Nemusíte využít jen Amaretto, zaleží na chutích a preferencích. Hodí se Grand Marnier, Marsala, Port, Cointreau nebo hrušková Williams... Toto je recept na 8 porcí, ale vždy jich dělám víc, protože všichni si řeknou o další! Jako měřítko použijte půlku skořápky od vajíčka. Smíchejte v míse 10 žloutků, 6 skořápek cukru, 2 skořápky vanilkového cukru, 5 skořápek bílého vína a 2 skořápky Amaretta. Vařte na mírném ohni a šlehejte, dokud se nezačnou tvořit jemné vrcholky. Servírujte teplé ve skleničkách na víno. A pokud máte vanilkovou zmrzlinu, můžete přidat jeden malý kopeček.

Pro vylepšení nálady na palubě se výborně hodí „Panák pro radost“
Rozmixujte v mixéru (pokud nemáte mixér, nějak si budete muset poradit, napřílad nakrájejte najemno a přepasírujte přes sítko): 3 banány, 3 lžíce vanilkové zmrzliny, 2 hrnky mléka a panák lokálního likéru (v Řecku se výborně hodí Mastiha, ale můžete použít i Malibu). Podávejte vychlazené v malých skleničkách.
Poznámka: Banány obsahují tryptofan, což je protein, který tělo proměňuje v serotonin, známý pro své uvolňující účinky, zlepšuje náladu a celkově působí tak, že se cítíte šťastnější. Proto kuchaři tomuto drinku říkají „panák štěstí“.


Dobrou chuť přeje Cleo a ALTUMARE.
www.altumare.cz


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena