Yacht > Články > Aktuality >

Sledujeme plavbu našeho spolupracovníka |Františka Novotného

05.08.2015 |
Aktuality, Plavby a revíry

Posádka lodi FREELORD v červnu dorazila do Bostonu, odkud se vydala na plavbu přes Atlantik. Podrobněji můžete cestu i s mnoha fotkami sledovat na našem facebookovém profilu. Nyní přinášíme poslední pozdravy posádky z Grónska.

Zdravím všechny z grónského Nanortaliku, kam jsme dopluli ve středu 22. 7. v poledne po 6 a půl dnech plavby. Severně od úžiny Belle Isle jsme museli proplout tlakovou níží, napřed byly NW větry 25 uzlů, pak šest hodin bezvětří a NE větry 30 uzlů. Prorazili jsme pomoci motoru a dvakrát narefované hlavní plachty. Severně už byl klid, vytvořila se zde tlaková výše, takže jsme tři dny motorovali do Grónska. Asi 40 mil od pobřeží se objevily ledovce, museli jsme 7 hodin počkat v driftu, abychom za denního světla vykličkovali mezi ledem. Velké ledovce nejsou hrozba, jsou vidět na radaru, horší jsou pole rozdrobeného ledu s krami o hmotnosti několika tun. Pole s malými krami se dají proplout. Panuje tady krásné počasí, slunce, v poledne je přes 20 °C, ale protože voda má jen 2 °C, je večer v lodi a v noci citelná zima. Naštěstí nám místní dovolili se napojit na elektřinu, takže si v noci přitápíme teplovzdušnými ventilátory. Máme v plánu v sobotu brzy ráno vyrazit na Island. Předpověď počasí slibuje jen slabé větry z boku a zezadu, dojezd opět na motor proti větru do 10 uzlů. Také ledová situace není dramatická, budeme si muset zajet trochu na jih, asi 30 mil. V Reykjavíku bychom mohli být 1. nebo 2. srpna, ve skutečné marině se vším pohodlím a konečně mimo studené proudy.
Ahoj František Novotný


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI