Yacht > Články > Aktuality >

Kotvení znovu povoleno

05.08.2016 |
Aktuality

Dne 6. 8. 2016 nabývá účinnosti novela vyhlášky č. 46/2015 Sb., o stanovení vodních nádrží a vodních toků, na kterých je zakázána plavba plavidel se spalovacími motory, a o rozsahu a podmínkách užívání povrchových vod k plavbě.

Novela vyhlášky, která vyšla ve Sbírce zákonů pod číslem 232/2016 Sb. zasáhla do dvou jejích ustanovení. Jednak upravila znění § 2 odst. 5 tak, že nyní je umožněno stání plavidel podléhajících evidenci na povrchových vodách, na kterých jsou vymezena a vyznačena místa pro jejich dlouhodobé stání přímo či nepřímo vyvázaných ke břehu nebo zakotvených mimo tato vyznačená místa po dobu nejvýše 48 hodin, jedná-li se o nesledovanou vodní cestu, vodní cestu účelovou, nebo vodní tok Vltavy od říčního km 239,6 (České Budějovice) po říční km 91,5 (Třebenice).

Zjednodušeně to znamená, že kromě míst, kde stání zakazují Pravidla plavebního provozu, břehové znaky nebo opatření obecné povahy, mohou evidenci podléhající plavidla zůstat mimo vyznačené kotviště na jednom místě na Vltavě nad Prahou 48 hodin, na Vltavě pod Prahou a na Labi bez omezení.

Dále byl zcela vypuštěn problematický odstavec 6 téhož ustanovení, dle kterého byl vyžadován souhlas správce jezu na nesledovaných vodních cestách k jeho splouvání. 


Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI